Acasă Timp liber Spiritualitate Cele zece invataturi ale parintelui Arsenie Boca pentru o viata curata!

Cele zece invataturi ale parintelui Arsenie Boca pentru o viata curata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Postul e vechi si incepe odata cu omul. E prima porunca de stapanire de sine, scria parintele Arsenie Boca. Marele duhovnic al secolului trecut a lasat posteritatii o serie de invataturi despre post si rugaciune, menite sa ii ajute pe oameni sa inteleaga semnificatia lor.

Parintele Arsenie Boca este considerat unul dintre marii duhovnici ai romanilor, iar viata simpla si invataturile sale, la care cu timpul au fost adaugate marturiile despre personalitatea sa, l-au transformat intr-un personaj emblematic pentru tot mai multi credinciosi. „Ducand o viata extrem de severa si supunandu-se unei asceze riguroase, s-a impus atentiei tuturor calugarilor si credinciosilor care mergeau la manastire. El manca foarte putin si numai legume, numai post, dormea jos pe podele si se ruga necontenit, stand ceasuri intregi in genunchi la rugaciune”, era descris duhovnicul, in vremea anilor 1940, in care se afla la Manastirea din Sambata de Sus. Preotul a lasat posteritatii mai multe invataturi despre post si rugaciune, doua dintre temele importante pe care le-a abordat in lucrarile sale. Iata zece dintre cele mai importante:

1. Indemn la o alimentatie retinuta

„Postul cu masura sau mancarea odata in zi (a nu se satura). Mancarea sa fie de un singur fel, din bucate neinsemnate si care se gasesc fara bataie de cap si pe care nu le pofteste sufletul. Sa manance in fiecare zi un fel cu infranare. Vinul e folositor la batranete, la neputinta si la frig si atunci putin. Iar la tinerete, la caldura si la sanatate mai buna este apa – dar si aceasta putina, caci setea e mai buna decat toate poftele trupesti”. (Cararea Imparatiei, Editura Charisma, 2007). Potrivit fostilor sai apropiati, preotul isi prepara singur mancarea de post, in care predominau morcovii rasi pe razatoare, cruzi.

2. Curatirea prin post si rugaciune

„Postul e vechi si incepe odata cu omul. E prima porunca de stapanire de sine. Postul si rugaciunea sunt doua mijloace prin care curatim firea de patimi. Toti oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu si-au smerit sufletul cu rugaciune si post. Si Iisus a postit 40 de zile punand postul incepatura a vestirii imparatiei lui Dumnezeu, desi Lui nu-I trebuia, fiind nepatimas. Cu trupul insa nu putem trata decat prin post. El nu stie si nu recunoaste convingeri. De aceea el trebuie uscat, incet si cu socoteala, fiindca in mocirla uscata porcii patimilor nu mai vin sa se scalde. Ochii vad lucrurile, mintea vede gandurile. Postul curateste ochiul, rugaciunea curateste mintea”. (O sinteza a lucrarii Parintelui Arsenie Boca).

3. Rugaciunea si postul, arme de lupta

„Rugaciunea si postul, aceste aripi sufletesti; puternice arme de lupta duhovniceasca, cu care-ti poti castiga biruinta a tot pacatul, le cunosti si tu omule si sti cat de folositoare sunt. Da! rugaciunea si postul sunt minunatele unelte duhovnicesti cu care iti strangi laolalta roada ostenelilor, ca si pe alta parte uneltele gospodaresti – cand trebuie sa cosesti pacatul, cand sa aduni virtutile si cand sa nimicesti buruiana gandurilor salbatice. Foloseste-te de ele cand trebuie, caci nimeni nu cunoaste unde sa aduni si unde sa tai, numai tu omule stii”, (Parintele Arsenie Boca – Ganduri. Cuvinte duhovnicesti din Saptamana Luminata).

4. Rugaciunea este respiratia sufletului

„Te afli in post; nu uita ca postul te ajuta si este sala de asteptare in care crestinul imbolnavit de pacate trebuie sa cugete pana-i vine randul, cum sa-si dezvaluiasca boala mai sincer, inaintea duhovnicului sau la spovedanie pentru  ca de vreme ce ai venit la doctor sa nu te intorci nevindecat, ci sa ai parte in mod folositor de cerestile doctorii ale Sfintei Taine. Rugaciunea este respiratia sufletului, iar postul este apa care stinge vapaia patimilor”, (Din invataturile Parintelui Arsenie Boca. Familia crestina, editura Pelerinul, din Iasi).

5. Postul infraneaza patimile

„Noua ne trebuie post pentru infranarea patimilor, pentru subtierea mintii, pentru sporirea in noi a Duhului Sfant, care ne descopera caile mantuirii. Postul ne ajuta sa intelegem rosturile mai mari ale lui Dumnezeu cu omul. El e un toiag de drum prin viata aceasta cu trup pieritor spre veacul viitor, in care trebuie sa ne deprindem de-aici. Dar sa nu tinem postul intr-un inteles ingust. Caci sunt unii care cred ca a nu manca carne si cele asemenea ar fi tocmai de ajuns ca sa se cheme ca ai postit. Nu mananci carne de porc, dar carne de om mananci: clevetind, muscand cu gura, osandind cu vorba si ucigand cu gandul. Postul nu e, mai ales in crestinism, numai un regim al stomacului”, (Cuvinte vii – Parintele Arsenie Boca – Editia a doua, Editura Charisma, 2006).

Vezi urmatoarele 5 secrete >>>>