Acasă Timp liber Spiritualitate Cele zece invataturi ale parintelui Arsenie Boca pentru o viata curata!

Cele zece invataturi ale parintelui Arsenie Boca pentru o viata curata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

6. Postul in zilele de miercuri si vineri

„Trebuie pazite zilele de post de Miercurea si Vinerea, care sunt pentru crestini doua zile de intristare, meditatie si rugaciune, nu de placeri trupesti. Postul e randuit tocmai spre stingerea poftelor trupului. Cata vreme omul nu iese din pofta nu se poate apropia de Dumnezeu. Copiii chemati in sarbatori si posturi, toti poarta in ei pacatul parintesc. Caci precum parintii lor n-au tinut seama, de ziua Domnului, asa nici copiii nu vor tine seama de voia lui Dumnezeu si de sfatul parintilor. Faceti bine si tineti posturile, osteniti-va trupurile sa nu zburde (sa nu azvarle?) si … este Dumnezeu Care ajuta pe tot cel ce zice: Doamne ajuta! intariti-va cu Sfanta impartasanie si nu se poate sa nu se poata”, (Din invataturile Parintelui Arsenie Boca. Familia crestina, editura Pelerinul, din Iasi).

7. Pacate distruse prin post si rugaciune

„Acestea sunt cele sapte pacate de capetenie sau pacate de moarte: mandria, iubirea de argint, desfranarea, lacomia, pizma, mania si lenea. Intre acestea sapte se afla si radacina relelor: lacomia stomacului sau dumnezeul cel mincinos al trupului. Acesta trebuie ars cu postul si scos afara! Caci de nu va fi ars si scos afara, iata, o sa vedeti cum creste si se intinde acest pom al diavolului, acest dumnezeu mincinos al trupului; si iata cum anume: Lacomia stomacului odrasleste dintr-o data, din radacina, o puzderie de ramuri, din care mai aratoase sunt trei: mania, desfranarea si iubirea de avere. Razboiul stomacului, insa, e primul razboi pe care l-a pierdut omul (in rai) si prima biruinta a diavolului. Si cu el (diavolul) nadajduieste sa-i castige si pe oameni si sa-i desfaca de Dumnezeu. Si sa stiti, ca de nu-si vor trage de seama oamenii, diavolul va birui”, (Din invataturile Parintelui Arsenie Boca. Familia crestina, editura Pelerinul, din Iasi).

8. De ce e sanatos sa tinem post

„Sfintii Parinti, cei de demult, au bagat de seama ca toate relele de la stomac incep, de aceea au zis o vorba aspra, ca postul este poarta sl patrafirul este usa (catre imparatia lui Dumnezeu). Cine nu se leapada de carne si de grasime repede va fi incoltit de manie si de desfranare, celelalte doua laturi ale lacomiei stomacului. Si sa vedeti cum: mancarea de carne, si mai ales mancata cu impingerea necurata a poftei, ca sa se faca sange are nevoie de fiere, care este o otrava – veninul nostru. Fierea aceasta topeste carnea si grasimea, intocmai cum topeste soda slanina, cand fac femeile sapun. Fierea e o otrava tare. Daca sporeste mancarea de carne, sporeste si otrava, cu care trebuie topita carnea. Si atata sporeste otrava, incat nu mai incape in besica ficatului, si atunci simti dureri la capatul pieptului, caci sta besica sa crape de plina. Fierea cata nu incape, umbla prin sange de sus in jos fara rost si, otrava cum e, ataca nervii, ii slabeste, si de aici vine nerabdarea, de aici vine nervozitatea, de aici mania. Din fierea care ataca nervii. Aici e cheia, de ce se supara unii asa de usor, din nimicuri, din fleacuri; sa moara de suparare ca le e plin sangele de fiere si ei la randul lor ii chinuie pe altii’, (Din invataturile Parintelui Arsenie Boca. Familia crestina, editura Pelerinul, din Iasi).

9. Postul tamaduitor pentru trup

„Toate se tamaduiesc de la sine, inlaturand pricina care le-a adus, curatind sangele prin post. Caci toate bolile sunt cu putinta, daca sangele este otravit. Vrei sa te insanatosesti? Fa calea intoarsa. Deci luati aminte la ce mancati. Caci uite asa pedepseste Dumnezeu nesocotirea postului, cu boala, si inca multe fara leac, cum de pilda e cancerul sau racul – care se face din mancarea foarte deasa a creierului de dobitoace, de aceea este mai mult boala orasenilor si a macelarilor de la sate. Paralizia sau slabiciunea unei jumatati de trup, tot din nesocotirea postului se trage”, (Din invataturile Parintelui Arsenie Boca. Familia crestina, editura Pelerinul, din Iasi).

10. Postul reface sufletul

„Iata cum vede Domnul nevointa postului: tot ca o implinire cu lucrul, o traire a iubirii de oameni. Dar lucru vrednic de luat aminte din cuvantul acesta sunt urmarile unui atare post; urmari cu refacerea sufletului tau si urmari pentru o tara de oameni. De buna seama ca un atare post, tinut la o inaltime de vederi, e un egal al rugaciunii neincetate, care, amandoua retin pe Dumnezeu in zidire si scot afara pe draci”. (Cuvinte vii. Parintele Arsenie Boca – Editia a doua, Deva:, Editura Charisma, 2006).

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vata de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Manastirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalitati ale ortodoxiei romanesti. A fost parinte ieromonah, teolog si pictor de biserici, staret la Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus si apoi la Manastirea Prislop. Odata cu instaurarea regimului comunist in anul 1945, Arsenie Boca a intrat in atentia Securitatii ca opozant al regimului. Pana la sfarsitul anilor 1950, staretul a trecut prin calvarul anchetelor si al arestarilor. A fost inchis la Securitatea din Brasov, apoi dus la Canal. A ajuns in inchisoarile Jilava, Timisoara si Oradea. Dupa eliberarea din temnitele comuniste, Arsenie Boca nu si-a mai putut relua activitatea de preot.

Sursa: adevarul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos