Acasă Stirile zilei Social Oltenii vorbesc romaneste cel mai corect! Cum au luat nastere celebrele „facui”,...

Oltenii vorbesc romaneste cel mai corect! Cum au luat nastere celebrele „facui”, „vazui” sau „dadui”?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Perfectul simplu: de unde l-am mostenit?

Daca, din punct de vedere gramatical, lucrurile sunt cat se poate de limpezi in ce priveste folosirea prefectului simplu de catre olteni, alta este situatia cand vine vorba despre identificarea originilor acestei situatii in istorie. Specialistii nu au ajuns la niciun consens in aceasta privinta. Astfel, unii vorbesc despre faptul ca originile ar proveni de pe vremea romanilor, deoarece limba romana este una latina, iar perfectul simplu ar fi specific doar popoarelor de sorginte latina. Zona Olteniei (Dacia Malvensis), spun documentele istorice, a facut parte din Imperiul Roman, zona care mai cuprindea: Banatul, o parte a Ardealului si Dobrogea. Ulterior, despre Oltenia s-a scris ca este o provincie istorica din S-V Romaniei, care inglobeaza judetele Dolj, Gorj, Olt – pana la raul Olt, Valcea – pana la Olt, comuna Islaz din Teleorman, Mehedinti – fara Orsova, Eselnita, Dubova s.a. care apartin Banatului.

Faptul ca oltenii au ajuns sa foloseasca “in exces” perfectul simplu comparativ cu locuitorii celorlalte zone ale tarii ar fi determinat, spun specialistii, de faptul aceasta zona s-ar fi aflat mai mult timp sub colonizarea romana, de unde si inradacinarea perfectului perfect in vorbirea curena a localnicilor. Un studiu din 2002 publicat de Universitatea din Bucuresti mentioneaza ca “utilizarea perfectului simplu in limbajul oral este limitata regional si multi vorbitori din celelalte regiuni nu il folosesc deloc sau il folosesc foarte rar, cu intentie ironica sau glumeata. Limba literara prefera, in aceste cazuri perfectul compus”.

Muzeograful Aurelia Grosu de la Muzeul Judetean Olt este de parere ca aspectul folosirii perfectului simplu de catre locuitorii spatiului Olteniei ar tine mai degraba de domeniul regionalismelor.

“Folosirea perfectului simplu in exces este o situatie specifica acestei zone a Olteniei, asa cum si moldovenii sau ardelenii vorbesc intr-un anume fel. Situatia tine si de regionalisme, care s-au propagat de la o generatie, la alta, deci, parerea mea, nu cred ca exista un substrat istoric sau stiintific pentru aceasta situatie.

Pana una-alta, perfectul simplu este un timp verbal corect gramatical, nu este ceva incorect sau gresit”, mai spune Aurelia Grosu. Pana una-alta, pe seama folosirii de catre olteni a perfectului simplu circula si o gluma: “Intrebare: de ce vorbesc oltenii cu perfectul simplu? Raspuns: Fiindca sunt simpli si perfecti”.

Sursa: adevarul.ro