Acasă Stirile zilei Social Oltenii vorbesc romaneste cel mai corect! Cum au luat nastere celebrele „facui”,...

Oltenii vorbesc romaneste cel mai corect! Cum au luat nastere celebrele „facui”, „vazui” sau „dadui”?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oltenii vorbesc romaneste cel mai corect

De asemenea, Cristian Ionescu spune ca importanta perfectului simplu este fara tagada deoarece, printre ale avantaje ale utilizarii sale, el aduce evenimentele mai aproape de prezent si serveste cronologizarii mai exacte d.p.d.v temporal.

„In acelasi timp, perfectul simplu da naratiunii un timp mai alert, mai viu, mai proaspat, aduce un plus de claritate in vorbire, eficientizeaza comunicarea. Acest timp verbal este folosit si de alti locuitori ai tarii mai ales cu sens peiorativ sau ironic.

Totodata, este o realitate si faptul ca, de exemplu, locuitorii din celelalte zone ale tarii nici nu conjuga corect verbele la perfectul simplu – desi mai folosesc si ei acest timp verbal, dar, repet: incorect –, iar greseala apare tocmai pentru ca ei nu utilizeaza perfectul simplu in vorbirea curenta cum fac cei din zona Olteniei.

Exista o falsa impresie la nivel general ce da senzatia ca folosirea perfectului simplu ar fi gresita sau injositoare, fiind preferat, in mod inexplicabil pentru mine, perfectul compus pentru a descrie intamplari recent incheiate – unde este logic perfectul simplu”, mai afirma profesorul slatinean.

Mai multi specialisti in lingvistica sunt de parere ca adevarata limba romana s-ar vorbi doar in Oltenia, cu toate timpurile verbului caracteristice limbilor de origine latina – inclusiv perfectul simplu -, cu accentul caracteristic limbii romane, fara inflexiuni unguresti, slavone sau rromanes si, mai mult, chiar cu “viteza” caracteristica limbilor latine.

Folosirea corecta a timpurilor da precizie si nuantare temporala, dar utilizarea lor deficitara sau abuziva da particularitate oralitatii, de unde si trasaturile specifice graiului vorbit in regiunile mari ale tarii.

CONTINUARE