Acasă Stirile zilei Social Oltenii vorbesc romaneste cel mai corect! Cum au luat nastere celebrele „facui”,...

Oltenii vorbesc romaneste cel mai corect! Cum au luat nastere celebrele „facui”, „vazui” sau „dadui”?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Eminescu si perfectul simplu

Regula folosirii perfectului simplu nu este insa universala, doar o parte dintre autori folosind acest timp verbal, in vreme ce altii prefera prezentul pentru ca exprima aceeasi idee.

Printre scriitorii cei mai cunoscuti care au folosit des perfectul simplu in scrierile lor ca pe un stil narativ, aceasta fara a fi “acuzati” ca sunt locuitori ai spatiului Olteniei – ca o explicatie, fiind Nicolae Iorga, George Calinescu sau Mihai Eminescu – “Trecu o luna, trecura trei, trecura noua si imparateasa facu…” (“Fat-Frumos din Lacrima”). “Din sfera mea venii, Cu greu ca sa-ti ascult chemarea, Si cerul e tatal meu, Iar muma mea e marea” (“Luceafarul”) etc.

“Perfectul simplu este un timp verbal al trecutului, in limba romana fiind patru asemenea timpuri pentru a evoca a actiune din trecut. Perfectul simplu, luat strict gramatical, este o actiune trecuta si terminata cu putin timp inainte de momentul vorbirii, este un trecut foarte apropiat de prezent.

Greseala care se face uneori, atat de olteni, dar nu numai, este ca acest timp verbal este folosit si pentru a descrie o actiune din trecut petrecuta cu mai mult de 24 de ore inainte de momentul vorbirii, caz in care ar trebui folosit perfectul compus, dar si atunci se mai apeleaza la cateva cuvinte in plus pentru a indica exact momentul actiunii despre care se vorbeste“, spune profesorul Cristian Ionescu.

Nu este o greseala gramaticala

„Multi cred ca perfectul simplu ar fi ceva eronat si ca nu este indicat a fi utilizat, ceea ce este o mare greseala: perfectul simplu este un timp perfect corect, iar faptul ca el este folosit cu precadere in Oltenia si in teritoriile limitrofe tine de specificul zonei, fiind folosit in graiul de zi cu zi in special in mediul rural. Dar, repet, folosirea lui este foarte corecta, de unde si vorba potrivit careia oltenii ar cunoaste cel mai bine gramatica limbii romane sau ca ar vorbi cel mai corect romaneste. In plus, se stie ca, prin folosirea perfectului simplu, se face si o de cuvinte deoarece mesajul este transmis imediat”, mai spune profesorul Cristian Ionescu.

CONTINUARE