Combinatia de cartofi prajiti cu branza are un aport caloric mare si exista riscul sa te ingrasi.  De asemenea, este lipsita de alte proteine de calitate (colagenul, in special, interesant pentru calitatea pielii, parului si unghiilor), de grasimile sanatoase (de tip omega 3), de magneziu, zinc si alte oligoelemente, dar si de vitamine si minerale, antioxidanti, fitonutrienti pe care i-ai putea lua din alte alimente. Pe termen scurt poti avea balonari, constipatie, somnolenta. Pe termen mediu si lung stress-ul oxidativ suplimentar poate sa duca la imbatranire prematura, conform nutritionistului Cristian Margarit.

Sunt voci care nu recomanda combinarea amidonului cu “proteine” (ar fi de discutat si sursa proteinelor, ca pot fi diverse). Totusi, adaugarea de branza este o practica foarte comuna deoarece branza aduce proteine mai greu digerabile (caseina), calciu, poate niste vitamina D si poate niste vitamina K si acid rumenic (CLA). Cea mai recomandata este branza de oaie sau capra, maturate. Urda este semnificativ mai valoroasa din punct de vedere nutritional.

Efectele cartofilor prajiti

Prajirea amidonului produce acrilamida (afecteaza ADN-ul, cauzand probleme de fertilitate si cancer) si oxideaza grasimile, rezultand alti derivati toxici. Tipul uleiului este foarte important. La prajire este indicat sa fie folosite uleiuri speciale pentru prajire, rezistente la temperaturi mari. Mare atentie sa nu apara zone foarte inchise la culoare sau arse (ca atunci cand se lipesc de vas ori i-ai lasat prea mult la prajit).

Cartofii prajiti retin de asemenea si cantitati mari de ulei, care aduce si el calorii ascunse. Incercati sa-i scurgeti bine de ulei (sau untura, daca i-ati prajit in asa ceva).

In fast-food-uri sunt prajiti in amestecuri de uleiuri aditivate si grasimi hidrogenate, toxice ele insele. Sarea adaugata prezinta si ea o problema in conditiile in care cei mai multi oameni depasesc de cateva ori necesarul zilnic de sodiu, sarea fiind adaugata la aproape toate alimentele. Atentie si la sarea suplimentara daca adaugati branza.

Sursa: cristianmargarit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.