In Romania, 60% din decesele inregistrate sunt provocate de bolile cardiovasculare, cu 12% mai mult decat media europeana, romanii avand astfel cea mai scazuta speranta de viata din Uniunea Europeana.

”Insuficienta cardiaca e o boala foarte severa care omoara foarte multi oameni. De 10-15 ani e mai severa decat foarte multe forme de cancer. Nu exista practic o perceptie a populatiei generale legata de severitatea insuficientei cardiace. Insuficienta cardiaca este ceva foarte comun. Nu inteleg ca trebuie sa se prezinte repede la doctor”, spune dr. Ovidiu Chioncel, medic primar la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C. C. Iliescu.

Potrivit presedintelui Societatii Romane de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu Chitoiu, principalele cauze care conduc la bolile cardiovasculare sunt hipertensiunea arteriala, fumatul, lipsa de mancare, sedentarismul sau obezitatea.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel global. Ultimele date oficiale arata ca intr-un an 17,3 milioane de persoane au murit de boli de inima, 80% din numarul persoanelor provenind din tari in curs de dezvoltare, asa cum este si cazul Romaniei. Tara noastra ocupa locul trei in lume la acest capitol. Statisticile arata ca, la fiecare 30 de minute, un roman moare de infarct. Pe primul loc la numarul de decese provocate de o boala cardiovasculara se afla Rusia, urmata de Bulgaria. Dupa Romania, clasamentul este continuat de Ungaria si Argentina. La polul opus se afla Franta, Australia, Elvetia, Japonia si Israel, scrie Health Line.com.

Situatia se va inrautati in urmatorii ani. Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii in anul 2030 peste 20,3 milioane de persoane vor muri de o boala cardiovasculara.

”Fumatul reprezinta principalul factor care duce la cresterea numarului de pacienti diagnosticati cu o boala cardiaca. Colesterolul joaca si el un rol important in aparitia acestor afectiuni. Daca numarul de tigari fumate s-ar reduce, atunci si numarul bolnavilor ar scadea considerabil”, puncteaza prof. dr. Leonida Gherasim, medic cardiolog si profesor universitar la Facultatea de Medicina din Bucuresti.

Sursa: gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.