„Daca n-am fi ipocriti am recunoaste: tot ce-i prajit are alt gust, fie ca vorbim de dovlecei pane, hamsii sau snitel. Instinctul nostru ne spune ca prajeala e buna pentru simplu motiv ca inseamna grasime, iar din grasime crestem, primim energie concentrata si unde mai pui ca ne protejeaza si de frig. in acceptiunea Naturii grasimea inseamna supravietuire si sanatate, ar fi absurd s-o negam.

Insa nu orice grasime si in orice cantitate sunt bune, fie ca vorbim de alimente sau de circumferinta propriului abdomen. Asa cum nici prajeala nu e de pus la zid fara drept de apel, daca stim sa prajim corect ne putem bucura din cand in cand de un cartof bine rumenit sau de niste aripioare crocante.

Care este secretul unei prajeli reusite? Temperatura si tipul de grasime folosite. Ideal ar fi ca temperatura sa nu depaseasca 180 grade Celsius iar grasimea in care se prajeste sa fie stabila, sa nu genereze produsi toxici, adica sa aibe punct de ardere inalt. Cine indeplineste aceste conditii? Grasimile saturate si mononesaturate: grasimile animale tip untura (cele mai stabile), grasimea de cocos si de palmier (grasimi vegetale foarte saturate), uleiul de masline (grasime mono-nesaturata). Cine nu respecta aceste criterii? Grasimile vegetale poli-nesaturate (ulei de floarea-soarelui, porumb, rapita, soia) care se oxideaza rapid la incalzire si elibereaza produsi toxici si indigesti.

Daca ar fi sa luam in consideratie si criteriul gust, ideal ar fi ca grasimea folosita la prajit sa fie neutra, sa nu modifice/influenteze gustul produsului final si sa nu transfere aroma de la un aliment prajit anterior la urmatorul. La acest capitol uleiul de masline isi pune cel mai puternic amprenta, in timp ce grasimea de cocos si de palmier sunt neutre.

insa pana o sa ajungem sa avem plantatii de cocos si de palmier pe meleagurile romanesti, vrem-nu vrem trebuie sa recunoastem un adevar vechi de cand lumea: nu e prajeala mai gustoasa si mai sanatoasa decat aia facuta in untura! Iar silueta e singura care ne spune cat de des putem beneficia de asa un rasfat”, conchide Mihaela Bilic pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.