Acasă Sanatate Micul dejun in varianta celui mai cunoscut nutritionist

Micul dejun in varianta celui mai cunoscut nutritionist

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cori Gramescu, una din cele mai cunoscute nume din domeniul nutritie si fitness, dezvaluie pe site-ul propriu reteta micului dejun ideala in functie de activitatile de zi cu zi.

Varianta care imi place cel mai mult este rezervata zilelor de weekend ori celor in care nu trebuie sa plec de acasa in viteza. O omleta facuta cu 3 oua, ceapa alba inabusita intr-o lingura de ulei, cu ardei gras si ciuperci proaspete, este alegerea mea pentru zilele in care incep ziua linistita, fara insa sa am prea mult timp liber pentru masa de pranz. Ca sa imi acopar necesarul de nutrienti, langa omleta isi gaseste locul un ardei gras rosu si 2-3 wasa cu fibre.

In zilele in care alerg dimineata, micul dejun inseamna o cafea mare cu lapte de soia si doua felii de paine cu unt de arahide si o banana. Astfel, am energie pentru cei 10 kilometri de alergare matinala.

In zilele lungi si obositoare, incep ziua cu un bol de fulgi de hrisca si mei, seminte de susan si chia si vreo 3 linguri de merisoare uscate, inmuiate in lapte de migdale si cocos.

Si, desigur, exista intotdeauna optiunea de a pleca in fuga, dupa ce am baut o cafea cu lapte, scrie Cori.ro. Insa am mereu la mine cate o punga de migdale crude si cate o cutie de biscuiti integrali de ovaz, fara zahar adaugat, asa ca reusesc sa ma organizez si sa mananc masa de dimineata in masina, in traficul aglomerat al capitalei.

Ar fi minunat sa traim in fiecare moment o viata perfect organizata, cu un program ferm si bine pus la punct. Din pacate, cel mai adesea, trebuie sa facem fata situatiilor neprevazute si nici programul nostru de munca nu respecta intotdeauna intervalul 9-17, asa ca e important sa gasim solutii creative si echilibrate in contextul individual al vietii noastre de zi cu zi.

Eu nu sunt o fana a micului dejun, nu imi este in mod natural foame dimineata. Insa am invatat, in timp, sa nu sar peste mesele principale ale zilei si sa mananc chiar daca nu simt o nevoie acuta de a o face. Pentru ca, cel mai adesea, cand sarim peste mesele principale, ori descoperim ca ne izbeste o pofta nejustificata de dulce peste 6-8 ore, ori in ziua respectiva nu avem energie sau nu ne concentram asa cum am avea nevoie.

Un mic dejun echilibrat inseamna sa mancam la 1 ora dupa trezire, sa consumam 10-15% din ratia calorica zilnica si sa punem accentul pe proteine de calitate si pe surse de glucide cu absorbtie lenta (pseudocereale si cereale integrale, paine integrala cu seminte, legume).