Acasă Stirile zilei Atentat dejucat! Sapte romani se aflau in autocarul in care a fost...

Atentat dejucat! Sapte romani se aflau in autocarul in care a fost descoperita o bomba

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sapte romani se aflau in autocarul in care a fost descoperit un dispozitiv explozibil, care a fost ulterior indepartat de pirotehnistii din Ungaria. Potrivit MAE, acestia si-au continuat calatoria in siguranta. Autocarul circula pe ruta Cehia-Bulgaria, iar autoritatile nu exclud posibilitatea unui complot terorist islamist.

„Ambasada Romaniei la Budapesta a intreprins demersurile legale pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la incident si la identitatea pasagerilor aflati la bordul autocarului. Conform informatiilor obtinute de la politia ungara, la data de 16.05.2015, in autocarul cu numere de inmatriculare bulgare, care circula pe ruta Praga – Varna via Romania a fost gasit un colet suspect”, se arata in raspunsul MAE.

La bordul autovehiculului se aflau sapte pasageri de cetatenie romana.

Potrivit MAE, pachetul suspect a fost indepartat de catre pirotehnisti intr-o parcare situata pe centura Budapestei – M0, iar pasagerii si-au continuat calatoria, in conditii de siguranta, cu acelasi autocar.

La bordul unui autocar care circula pe ruta Cehia-Bulgaria a fost gasit un dispozitiv exploziv artizanal. „O substanta inflamabila a fost depistata intr-un autocar inmatriculat in Bulgaria, pe 16 mai, dupa-amiaza, pe teritoriul Ungariei”, a comunicat, luni, Ministerul ungar de Interne.

Soferul autocarului a declarat ca a fost vorba de o bomba artizanala, fabricata dintr-o canistra care continea benzina si acetona, avea un dispozitiv electric si un cronometru.

In autocar erau 34 de pasageri, inclusiv cetateni romani, relateaza site-ul ungar HVG.hu. Traseul autocarului includea traversarea teritoriilor Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Romaniei si Bulgariei. Incidentul este investigat de autoritatile din Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania.

Autoritatile ungare suspecteaza ca pasagerul care a amplasat dispozitivul exploziv in autocar este un cetatean ceh ori slovac, potrivit unui comunicat al companiei de transport Omega Group. Suspectul avea un bilet de la Praga pana la Bratislava, dar a coborat la Brno, in Cehia, fara a mai urca in autocar.

Experti citati de presa din Bulgaria si Ungaria suspecteaza ca organizatia terorista Statul Islamic s-ar afla in spatele tentativei de atentat. Ei spun ca bomba este similara celor folosite de islamisti si celei folosite in atentatul din iulie 2012 de la Burgas, ce a vizat un autocar cu turisti israelieni. Sase oameni au murit atunci, iar alti 32 au fost raniti.

Autocarul a ajuns luni, cu o intarziere de 18 ore, in Varna.

Sursa: obiectiv.info

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos