Acasă Stirile zilei Alerta! Teroristii cer rascumparare pentru Iulian Ghergut, romanul rapit in Burkina Faso

Alerta! Teroristii cer rascumparare pentru Iulian Ghergut, romanul rapit in Burkina Faso

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anuntat ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie, intr-un mesaj audio semnat de cel care se prezinta drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, si care a fost difuzat luni seara de agentia mauritana Al-Akhbar, relateaza AFP.

Iulian Ghergut, romanul rapit in Burkina Faso, traieste, o grupare terorista a cerut rascumparare pentru el. Afirmand ca vorbeste in numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei inregistrari in araba „face apel la guvernul roman sa acorde o atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului detinut de grup”.

„Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului daca intarzie sa profite de ocazia care ii este oferita de a-si elibera cetateanul”, se mai mentioneaza in inregistrare, intr-o aparenta referire la lipsa negocierilor cu Bucurestiul, noteaza AFP.

MAE precizeaza ca autoritatile romane reprezentate in Celula de criza verifica „in regim de urgenta” veridicitatea informatiilor prezentate in stirea de presa, inclusiv a mesajului audio, prin care gruparea jihadista salafista din Sahel Al-Mourabitoune revendica rapirea romanului din Burkina Faso.

Romanul, agent de securitate intr-o mina de mangan la Tambao, in nordul Burkinei Faso, in apropiere de frontiera cu Niger si Mali, a fost rapit la 4 aprilie de oameni inarmati care purtau turbane, dar pana in prezent nu a fost avansata nicio revendicare considerata credibila.

Inregistrarea difuzata de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicari jihadiste, se incheie prin reiterarea juramantului de credinta fata de gruparea Statul Islamic, anuntat saptamana trecuta in numele Al-Mourabitoune de Adnan Abou Walid Sahraoui si apoi dezmintit intr-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

Revendicarea pare sa fie un nou episod in lupta pentru influenta in cadrul Al-Mourabitoune, grup nascut in 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar si a Miscarii pentru unicitate si jihad in Africa de Vest (Mujao), una dintre formatiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operatiunea franceza Serval, lansata in ianuarie 2013.

In comunicatul care ii este atribuit, Mokhtar Belmokhtar caracterizeaza juramantul catre SI si „califul musulmanilor Abou Baqr al-Baghdadi” nul si neavenit si reafirma fidelitatea Al-Mourabitoune fata de seful Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Specialistii in domeniu din cadrul agentiei mauritane au interpretat aceste declaratii contradictorii drept un semn al ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui in ierarhia grupului si al diviziunilor care ar putea sa duca la sciziune.

Un expert mauritan in jihadismul din zona Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede si el in declaratia atribuita lui Adnan Abou Walid Sahraoui, o „crestere de putere” a rivalului lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui a vorbit de mai multe ori in numele Al-Mourabitoune, pentru a revendica rapiri, atacuri sau atentate sinucigase in nordul Mali, noteaza AFP.