Acasă Sanatate Incasii o foloseau ca pe o hrana aleasa! Am putea trai hranindu-ne...

Incasii o foloseau ca pe o hrana aleasa! Am putea trai hranindu-ne numai cu ea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Incasii o foloseau ca o hrana aleasa, iar in zilele noastre aproape toti cei care vor sa slabeasca au auzit de ea. Spirulina este o alga spiralata, de un albastru-verzui, care creste de 3,5 miliarde de ani in lacurile cu ape calde si dulci din India, Ciad si Mexic.

Dieteticienii si nutritionisti recomanda spirulina sub forma de suplimente alimentare obtinute prin macinarea plantei uscate – pudra,  gelule si comprimate care se adauga in alimente si bauturi.

Extrem de bogata in betacaroten, fier, vitamina B12, vitamina E (un antioxidant puternic), dar si in proteine, minerale si oligoelemente (calciu, fosfor, magneziu, zinc, cupru), pigmenti cu puternic rol antioxidant – clorofila (pigmentul care ii confera culoarea verde) si ficocianina (pigmentul care ii da nuantele albastrii), spirulina este considerata un aliment total, scrie libertatea.

”Regina proteinelor” topeste kilogramele in plus

Sursa pura si organica de proteine complete pentru organismul uman (proteinele reprezinta intre 50 si 70% din totalul nutrientilor continuti), spirulina isi merita supranumele de ”regina a proteinelor”. Administrata corect, induce senzatia de satietate si este un sprijin de nadejde in lupta impotriva kilogramelor suplimentare.

Scade colesterolul si combate malnutritia

Suplimentele de spirulina ajuta persoanele cu hipercolesterolemie sa tina in frâu nivelul acestei grasimi nocive care colmateaza vasele de sânge si previn diabetul, spun specialistii. Iar in tarile care se lupta cu fenomenul malnutritiei este tinuta la mare pret, datorita bogatiei de nutrienti.
Fortifica sistemul imunitar, reduce riscul de cancer

Antioxidantii din structura plantei ajuta organismul sa respinga atacul radicalilor liberi (responsabili cu imbatrânirea celulara), al virusurilor, al factorilor alergeni si inflamatori, prevenind virozele, bolile neurodegenerative si cancerele. Un studiu stiintific efectuat in India arata ca un singur gram de spirulina administrat pe zi, timp de un an, conduce la o remisie cu 45% a leziunilor precanceroase orale ce apar la persoanele care mesteca tutun).

Combate anemia

Datorita continutului exceptional de betacaroten, este recomandata persoanelor care au carente de vitamina A (betacarotenul, un precursor al vitaminei A, se transforma in vitamina A in functie de cerintele organismului, anulând riscul supradozavii asociat, de regula, cu administrarea suplimentelor de vitamina A).

Pe de alta parte, datorita continutului de fier (contine tot atâta fier cât carnea), vitamina B12 si fier, spirulina creste cantitatea de hemoglobina, imbunatateste calitatea sângelui si combate anemia. Ficocianina stimuleaza productia de celule stem, iar clorofila da tonus sportivilor de performanta si persoanelor care acuza stari persistente de oboseala.

Regleaza functionarea sistemului nervos

Spirulina este si cea mai buna sursa de acid gama-linoleic (GLA), acid gras esential cu proprietati antiinflamatorii, esential pentru buna functionare a sistemului nervos.

Cercetatorii avanseaza o idee curajoasa: am putea trai doar cu spirulina si apa! Dar ne invita sa privim si reversul medaliei…

Poate fi si periculoasa!

Exista produse din spirulina potential periculoase – spun specialistii, având in vedere ca spirulina are tendinta sa concentreze toxinele si, daca este recoltata din ape poluate, poate afecta serios sanatatea. Prin urmare, sfatul nutritionistilor este sa o cumparam numai din magazine de profil, autorizate si sa verificam daca planta provine din zone de cultura controlate.
Are si contraindicatii

Femeile insarcinate nu trebuie sa ia suplimente cu spirulina fara avizul medicului, iar bolnavii de guta trebuie sa evite cu desavârsire acest remediu.

Unul din posibilele efecte secundare ale spirulinei sunt starile de greata: pentru a fi prevenite, dozele de spirulina trebuie crescute progresiv, dupa o schema stabilita de catre medic sau nutritionist.