Acasă Sanatate Monica Pop dezvaluie 5 factori surprinzatori care cresc riscul de orbire!

Monica Pop dezvaluie 5 factori surprinzatori care cresc riscul de orbire!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

1. Cafeaua tare
Un studiu publicat recent in revista „Investigative Ophthalmology&Visual Science” arata ca cei care obisnuiesc sa bea zilnic trei sau mai multe cafele au un risc crescut de glaucom – boala degenerativa a nervului optic, care duce la pierderea vederii. „Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstrictie, adica strange vasele de sange, ducand la cresterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicata celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare. Cantitatea e mai putin importanta, si o cana de cafea tare poate avea acest efect. Sfatul meu pentru toata lumea e sa bea cafea decofeinizata sau, daca nu se pot abtine, sa combine cafea cu cofeina cu cea fara cofeina”, recomanda prof.dr. Monica Pop, managerul Spitalul de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.

2. Fumatul excesiv
Fumatorii au un risc de patru ori mai mare decat nefumatorii sau ex-fumatorii sa sufere de degenerescenta maculara, afectiune ce implica distrugerea vederii centrale. Apare, de regula, la cei peste 50 de ani, insa fumatul poate grabi cu zece ani declansarea ei.

3. Colesterol ridicat
Un nivel ridicat al colesterolului, ca urmare a unei alimentatii bogate in grasimi hidrogenate si dulciuri, si hipertensiunea pot genera accidente vasculare oculare sau pot produce leziuni degenerative oculare care duc in final la orbire, adauga medicul oftalmolog Monica Pop.

4. Anticonceptionale
Exista multe categorii de medicamente pe al caror prospect se regasesc si efecte secundare ca tulburarile de vedere. Pastilele cu cel mai mare risc sunt anticonceptionalele, inclusiv cele de noua generatie. „Singurii care le recomanda in continuare sunt ginecologii, fara a lua in calcul ca riscul de accidente cerebrale e foarte mare atat in cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cat si in cazul femeilor sanatoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, avertizeaza oftalmologul, conform doctoruluizilei.

5. Alte medicamente
Pe lista medicamentelor care cresc presiunea intraoculara sunt cele de tip Viagra, antidepresivele si somniferele, cele care trateaza ulcerul si toate medicamentele ce provoaca uscaciunea gurii. „Acestea din urma contin atropina si beladona, contraindicate in glaucom. Acum cativa ani, intr-o singura noapte, mi-au venit sapte pacienti cu pupilele dilatate si vedere proasta. Nu luasera niciun medicament, nu sufereau de nicio boala. Toti mancasera un anumit tip de halva cu beladona”, exemplifica medicul.