Acasă Sanatate Descoperire de ultima ora! O picatura de sange dezvaluie de ce boli...

Descoperire de ultima ora! O picatura de sange dezvaluie de ce boli grave suferi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un nou test destinat analizarii ADN-ului eliberat in sange de celule moarte permite detectarea diabetului, sclerozei multiple, cancerului pancreatic si degenerarii creierului, precum si a altor boli, potrivit unor experimente clinice efectuate pe 320 de pacienţi, ale caror rezultate au fost publicate luni in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Aceasta tehnica, care ar putea deschide drumul spre un nou instrument de diagnosticare, se bazeaza pe semnatura genetica specifica a unor ţesuturi ale caror celule mor ca urmare a unei patologii sau prin diverse traumatisme, relateaza AFP.

Moartea celulara este un aspect central al biologiei umane, subliniaza autorii acestui studiu realizat de o echipa internaţionala condusa de Ruth Shemer si Yuval Dor de la Universitatea Ebraica din Ierusalim.

Acest procedeu poate indica stadiile incipiente ale unei boli, cum ar fi dezvoltarea unei tumori canceroase sau inceputul unei boli autoimune sau neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Aceasta poate permite, de asemenea, determinarea progresului unei boli, succesul unei terapii sau efectele sale toxice, scrie Agerpres.

insa pana in prezent, nu a fost posibil, fara o procedura invaziva, sa se determine carui organ aparţineau celulele moarte.

Acest nou test de sange poate detecta ţesuturile specifice in care celulele mor, prin combinarea a doua principii biologice importante.

in primul rand, celulele pe cale de a muri elibereaza fragmente de ADN in sange, unde circula o scurta perioada de timp. Acest fenomen a fost cunoscut de zeci de ani, dar din moment ce semnatura genetica a tuturor celulelor corpului este identica, nu a fost posibil sa se determine ţesutul de origine al ADN-ului respectiv.

Al doilea principiu este acela ca ADN-ul fiecarui tip de celula are marca sa chimica unica numita ‘metilaţie’ care este stabila atat in ţesuturile normale, cat si in cele bolnave.

„Lucrarea noastra arata ca este posibil sa se identifice din ce ţesuturi din organism provin fragmentele de ADN care circula in sange”, spune Ruth Semer.

„Aceasta reprezinta o noua metoda de detectare a celulelor moarte in ţesuturi specifice si o abordare foarte promiţatoare pentru diagnosticarea de boli”, a adaugat specialista.

„Pe termen lung, ne propunem un nou test de sange capabil sa poata detecta prejudiciile din ţesuturi, fara a suspecta ‘a priori’ ca bolile afecteaza un anumit organ specific”, a adaugat profesorul Benjamin Glaser, sef al departamentului de endocrinologie de la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, un alt co-autor al studiului.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUimitor! Testul care spune totul despre Big Mac! Video
Articolul următorIncasii o foloseau ca pe o hrana aleasa! Am putea trai hranindu-ne numai cu ea!