Cercetatorii americani sustin ca fecalele umane contin o cantitate importanta de aur, care daca este extras poate valora milioane de dolari.

Potrivit bbc.com, daca aceeasi concentratie de metale pretioase ar fi fost descoperita in roci, exploatarea minereului ar fi fost considerata viabila din punct de vedere economic.

Detaliile acestui studiu au fost prezentate la cea de-a 249-a adunare nationala a American Chemical Society (ACS), care a avut loc in Denver, Colorado.

Extragerea metalelor din reziduuri ar putea ajuta, de asemenea, la scaderea nivelului de eliberare a substantelor toxice in mediul inconjurator.

„Aurul pe care l-am gasit era la nivelul unui depozit mineral minim”, a declarat coautoarea studiului, profesorul Kathleen Smith, de la US Geological Survey (USGS), Institutul de geologie american.

Pe langa aur si argint, fecalele umane contin cantitati din metale rare precum paladiu si vanadiu.

„Suntem interesati de colectarea metalelor valoroase care pot fi vândute, inclusiv metalele mai importante din punct de vedere industrial, cum sunt vanadiul si cuprul, care se folosesc la fabricarea telefoanelor mobile, computerelor si aliajelor”, a spus Kathleen Smith.

Cercetatorii estimeaza ca sapte milioane de tone de reziduuri solide sunt filtrate in statiile de epurare americane in fiecare an. Circa jumatate din aceasta cantitate de reziduuri este folosita ca fertilizator pe terenuri agricole si in paduri, in timp ce cealalta jumatate este incinerata sau trimisa la gropile de gunoi.

Oamenii de stiinta experimenteaza utilizarea acelorasi substante chimice (levigat) pe care industria miniera le foloseste pentru a extrage metalele din roci.

Desi unele dintre aceste substante au o proasta reputatie din cauza efectelor negative grave pe care le au asupra mediului, atunci când apar scurgeri sau accidente mai mari, Smith spune ca, intr-un mediu controlat, acestea ar putea fi folosite pentru recuperarea metalelor din reziduurile de la statiile de epurare.

Intr-un studiu anterior, o alta echipa de cercetatori a stabilit, in urma unor calcule, ca reziduurile generate de un milion de americani ar putea contine o cantitate de metale ce ar putea valora pâna la 13 milioane de dolari.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.