Cel mai inalt varf din Muntii Almajului, Svinecea Mare (1224), judetul Caras-Severin, ascunde o legenda cu o avere imposibil de scos.

Aflat pe raza comunei Eftimie Murgu sau Rudaria, localitate celebra pentru morile de apa unice in Europa,  varful Svinecea Mare (1224) este un obiectiv destul de putin cunoscut amatorilor de trasee montane.

Frecventat in special de bikerii care traverseaza padurea pentru a ajunge de la Cascada Bigar la Orsova, spre exemplu, masivul muntos are o amplasare foarte buna, in zilele cu cer senin fiind vizibila de pe acest munte Dunarea si chiar Serbia.

O legenda raspandita printre localnicii care au copilarit si traiesc pe aceste meleaguri spune ca muntele are o pestera „burdusita cu aur”, ascuns ani la rand de haiducii care semanau teroare in Banat. O marturie vie a acestei legende este Maria Soames, o batrana din Eftimie Murgu, care a auzit de la inaintasii ei povestea muntelui in care este ascunsa o comoara de o valoare inestimabila.

Maria Soames povesteste ca mergea cu mai multi localnici la munte si vorbeau despre aurul din Svinecea, cand un batran i-a povestit experienta pe care a avut-o cu un haiduc, care l-a vazut pe satean si l-a cunoscut dupa modul in care arata traista ca e din Rudaria. L-a chemat la el si i-a spus unde este ascuns aurul.

„Unde bate prima raza de soare la Rusali, acolo este gura pesterii”, spune legenda mostenita prin viu grai de localnici.

Vezi VIDEO pe pagina urmatoare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.