Acasă Stirile zilei Justitia Declaratiile unui martor cheie: Mita din Dosarul Microsoft a ajuns si la...

Declaratiile unui martor cheie: Mita din Dosarul Microsoft a ajuns si la premierul Calin Popescu Tariceanu!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un martor cheie din dosarul Microsoft a declarat ca o parte din mita a ajuns si la premierul de atunci Calin Popescu Tariceanu sau la fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu.

Numele unei firme a lui Sebastian Ghita apare si el in schema. Ghita neaga insa aceasta varianta.

„Prostul, daca nu-i fudul, parca nu e prost destul. Dar daca este si prost, si fudul, si mincinos… Inainte sa va arat ca intrebarea „cine e regina” era pentru bieti naivi, caci am gasit in reteaua „Florica” un nume foarte drag premierului, vreau sa va arat cat de mincinos este. Inainte de a descoperi un mecanism de jefuit bani publici, sa va spun de unde erau luati banii incasati de firmele din grupul Florica pentru a putea plati mita. De la gura copiilor parasiti, care au alocatie de hrana de 10 lei. De la gura persoanelor cu handicap, carora statul le-a luat cei 300 de lei cu care isi plateau insotitorii. Din indemnizatia de somaj, din alocatia tuturor copiilor, din pensiile sub 700 de lei. Din investitiile in infrastructura, asa inciat unii copii au cazut in toatele si au murit. Din medicamentele pe care bolnavii de cancer nu le gaseau… Mecanismul era de a se crea un profit cat mai mare la firmele subcontractante, profit din care erau scoase prin intermediul unor off-shoruri sumele de bani necesare platii mitelor prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Odata ajunsi banii in off-shore-uri, mitele erau platite fie prin transferuri bancare in firmele nominalizate de persoanele de pe langa autoritatea contractanta si care aveau rolul de a spala banii si a-i aduce in cale pe cale legala sau o parte erau scosi numerar din bancile din afara Romaniei si adusi numerar, tot in mod ilegal, prin intermediari care aveau doar sarcina de a-i transporta in tara”, a declarat jurnalistul Rares Bogdan, la Jocuri de Putere.

Martor: „In relatia cu Siveco, de pilda, contractul a ajuns in 2009 la o valoare de 124 mil. USD, dar valoarea reala a echipamentelor era de 50 la suta din pret…In 17 sept 2003, intre Guvern, reprezentat prin Dan Nica, si Microsoft incep negocieri. A urmat o prima HG, pe urma alta, pe urma acte aditionale. Suma crestea, si asa, spune martorul, s-a ajuns la un mecanism functional prin care puteau fi obtinute de la stat, fara licitatie, sume de 100-150 mil. USD. „In negocierile oficiale dintre Fujitsu-Siemens si Microsoft si SGG si MCTI nu au fost niciodata metionate sau cerute in vreun fel de catre autoritatea contractanta aceste servicii care in realitate erau servicii fictive menite sa acopere scoaterea din Fujitsu-Siemens a sumelor necesare plati mitelor pentru obtinerea acestui contract”, a continuat Rares Bogdan.

„Avem contracte de servicii fictive in valoare de 9 mil. USD, de 20, de 15. Ce lipsea pana acum? Perioada 2004 – 2008 incoace era ceva mai neclara. Lipseau Pambuccian, Ioan Moraru. Sa va citesc”, a spus Rares Bogdan. 

Martor: „In timpul guvernarii Tariceanu, Claudiu Florica a continuat in aceleasi conditii de nelegalitate extinderea contractului-cadru fara licitatie publica si la preturi mult supraevaluate si s-a semnat actul aditional nr. 2. La fel ca in cazul anterior cu Profinet, nu au existat in obiectul actului aditional nr. 2 niciun fel de servicii, dar pretul serviciilor fictive subcontractate catre firma Colina a fost inclus in pretul actului aditional. Firma Colina fiind un nou vehicul de tip off-shore similar cu Profinet si folosit de catre Claudiu Florica cu aprobarea managementului FSC Austria exclusiv pentru contractarea de servicii fictive care sa justifice scoaterea banilor din FSC pentru plata mitei catre decidentii de la acea data, adica Calin Popescu Tariceanu – prim-ministru, Sebastian Vladescu – ministru al Finantelor si personaje din anturajul acestora”.

Martor: „Persoane implicate in derularea acestui act aditional sunt Calin Popescu Tariceanu, Dorin Marian consilier, Radu Stroe, Ioan Bolojan, Attila Zoltan Cseke, Nicolae Teodorescu, Karoly Borbely, Victor Florea, Mirela Tudose, Rosita Teodorescu, Sebastian Vladescu, Eugen Ovidiu Teodorovici, Silviu Hotaran, Florin Pletea etc”. Si urmeaza o poveste frumoasa cu Unicredit”

Martor: „In 2008, Colina Investment informeaza FSC Romania ca pentru intelegerea cu Microsoft a decis sa implice 2 parteneri locali: Intelprof si TeamNet International. Firmele nu au prestat niciun fel de servicii si au fost folosite exclusiv pentru ca firma Colina sa demonstreze scriptic catre FSC ca are personal pe teritoriul Romaniei pe care il foloseste in livrarea asa-ziselor servicii. In realitate, nu au fost livrate niciun fel de servicii, acestea fiind fictive si destinate platii mitelor- Firmele respective l-au ajutat pe Claudiu Florica” cu acte false in virtutea relatiei de afaceri in alte contracte cu statul”.

Ffirma TeamNet International SA era detinuta la acea vreme de Sebastian Ghita, persoana folosita adesea de Claudiu Florica pentru a-si trafica influenta in mai multe copntracte similare”

Sursa: realitatea.net

Citeste caplimpede

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos