Acasă Life Dezvoltare Personala Cum sa faci fata problemelor in viata de zi cu zi! Tu...

Cum sa faci fata problemelor in viata de zi cu zi! Tu ce arme folosesti?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mecanismele de coping sunt considerate strategiile folosite de oameni pentru a depasi, pentru a trece sau pentru a gestiona problemele vietii si a-si pastra sanatatea mintala. Termenul vine din englezescul „to cope”, care inseamna „a face fata, a se descurca intr-o situatie dificila”. Multi dintre noi au experimentat pierderea unei persoane iubite, o despartire ca ne-a afectat, diagnosticul unei boli terminale in familia noastra sau orice alt fel de situatie stresanta careia simtim ca nu putem sa-i facem fata. In viata, exista multe lucruri diferite care ne pot face sa nu ne simtim bine, dar corpul nostru este dotat cu mecanisme de coping care ne pot ajuta.

Exista mecanisme pozitive de coping. Acestea sunt constructive, benefice si utile in producerea unui rezultat bun. Altele sunt negative, caz in care mecanismele folosite sunt daunatoare, nesanatoase si daunatoare.

S-ar putea sa te intrebi de ce, daca mecanismele pozitive de coping reprezinta o modalitate buna de depasire a unei probleme, de ce mai multi oameni nu le folosesc. Raspunsul este ca, desi mecanismele negative de coping nu ofera o solutie pe termen lung problemelor noastre, ele au efecte imediate atunci cand vine vorba de reducerea sentimentelor de stres pe care le produce problema pe termen scurt.

Problema cu utilizarea mecanismelor negative de coping este ca, desi mascheaza sentimentele negative sau te ajuta sa nu te simti atat de groaznic, acestea maresc de fapt disfunctia prin intarirea si mentinerea acesteia.

Exista numeroase mecanisme negative de coping, dar in continuare va vom prezenta zece dintre ele:

#1. Evitarea problemei

Aceasta este numita si evitarea anxioasa si reprezinta o strategie de coping foarte comuna care face referirea la o persoana care evita in mod constant o situatie deoarece se teme de ea. Din nefericire, teama va fi mentinuta si chiar consolidata daca o persoana nu se va confrunta cu teama,  in ciuda sentimentului imediat al usurarii care apare in urma evitarii.

#2. Fumatul

Fumatul este un mecanism negativ de coping din motive de sanatate evidente. Desi ofera un sentiment imediat de usurare intr-o situatie stresanta, riscurile pentru sanatate si implicatiile financiare sunt eidente.