Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperirea care schimba viata pe Pamant! „Putem controla evolutia umana”!

Descoperirea care schimba viata pe Pamant! „Putem controla evolutia umana”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Jennifer Doudna, biochimist la Universitatea din California si cercetatoarea care a contribuit esential la elaborarea noii tehnici de editare genetica (CRISPR).Doudna a scris o noua carte numita A Crack in Creation („O crapatura in creatie”) unde detaliaza aceasta descoperire, scrie Futurism.

In aceasta carte, Doudna precizeaza ca zilele proceselor complicate si costisitoare de editare ale ADN-ului s-au sfarsit. Suntem acum in epoca CRISPR. Cercetatoarea compara noua metoda cu un program de procesare al cuvintelor care permite cuiva sa corecteze o greseala de tipar dintr-un document.

La Innovative Genomics Institute din Berkely unde Doudna este director executiv, echipe de cercetatori lucreaza pentru a gasi noi abordari in tratarea bolilor precum cancerul, arata Descopera.ro.

Tehnica s-a raspandit rapid si in alte zone de pe glob. Spre exemplu, cercetatorii de la UT Southwestern din Dallas cauta cu ajutorul CRISPR un tratament pentru distrofia musculara Duchenne. La UC Irvine, cercetatorii au creat tantari rezistenti la malarie care transmit urmasilor aceasta trasatura. La Salt Institute din La Jolla, California, CRISPR este folosita pentru a crea porci cu organe transplantabile pentru om.

Totusi, odata cu noua descoperire a venit si o realizare sumbra. Odata cu abilitatea de a schimba evolutia umana, vine si o responsabilitate enorma, intrucat poate fi utilizata gresit sau in scopuri mai putin benefice.
CRISPR-Cas9 (Clustered regularly interspaced short palindromic repeats) este cea mai recenta metoda a ingineriei genetice care modifica genele intr-un timp de cateva saptamani, fata de cativa ani.

Practic, este posibila modificarea precisa, in detaliu, a oricarei pozitii specifice din ADN-ul celor 23 de perechi de cromozomi umani, fara a introduce mutatii nedorite ori greseli, spun oamenii de stiinta.

Crispr a generat mult entuziasm printre cercetatori datorita faptului ca face relativ simpla schimbarea unor litere din ADN-ul unui organism.

Pentru multi cercetatori, insa, aceasta metoda este una terifianta, caci se pot crea arme biologice, un genom uman corupt si copii facuti la comanda.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos