Acasă Stirile zilei Cercetatorii au descoperit care este SECRETUL vietii de 100 de ANI

Cercetatorii au descoperit care este SECRETUL vietii de 100 de ANI

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Genele longevitatii

Stiind ca longevitatea este conditionata in proportie de 25% de catre gene, oamenii de stiinta au efectuat numeroase cercetari asupra persoanelor ce reusesc sa treaca de pragul de 100 de ani pentru a identifica genele responsabile si mecanismele de actiune ale acestora.

Un astfel de studiu a fost efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Boston, SUA. Acestia au studiat ADN-ul a 1.055 de persoane cu o varsta mai mare de 100 de ani, identificand 150 de markeri genetici ai longevitatii.

In urma acestui studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, pe masura ce depasim varsta de 85 de ani, genele joaca un rol din ce in ce mai important in stabilirea duratei vietii. Autorii studiului spun ca vor scoate in curand pe piata un test cu ajutorul caruia oricine va putea afla daca in genomul sau se gasesc semnaturile genetice ale unei vieti lungi.

Oamenii de stiinta au inceput sa faca deja primii pasi in ceea ce priveste prelungirea vietii cu ajutorul modificarilor genetice. O echipa de cercetatori de la Universitatea din California de Sud a reusit sa mareasca de 10 ori durata de viata a unui organism – o cultura de drojdie – prin modificarea a doua gene ale acestuia si prin supunerea acestei vietuitoare microscopice la o dieta speciala.

In cazul oamenilor, cercetarile din ultimii ani s-au concentrat asupra sirtuinei, o proteina ce joaca un rol important in controlarea metabolismului celulelor. Mai multi oameni de stiinta considera ca sirtuina are un rol cheie in procesul de extindere a longevitatii observat in experimentele de restrictie calorica.

Experimente efectuate pe viermi si pe musculite de otet au aratat ca exemplarele modificate genetic pentru a produce mai multa sirtuina au trait mai mult. Aceste rezultate dau sperante oamenilor de stiinta, care spera sa obtina efecte similare si in cazul oamenilor.

Recent, mai multe companii farmaceutice s-au anuntat interesate de conceperea unui medicament care sa activeze aceasta proteina-minune in corpul uman. Daca sirtuina este intr-adevar elementul prin care dietele stricte conduc la o viata mai lunga, atunci aceste medicamente ar putea produce acelasi efect fara a mai fi nevoie ca pacientii sa fie supusi unor restrictii culinare.

Eforturile depuse de medici si de cercetatori, care ne-au permis o mai buna intelegere a factorilor ce conduc la o viata mai lunga, par a semnala ca speranta de viata a oamenilor va continua sa creasca. Gratie progresului continuu, secolul al XXI-lea va intra in istorie ca vremea in care persoanele cu varsta peste 100 de ani au incetat sa mai reprezinte exceptia.