Acasă Special Investigatii Am ajuns sa ne fie rusine ca suntem contemporani cu Iliescu, Dragnea,...

Am ajuns sa ne fie rusine ca suntem contemporani cu Iliescu, Dragnea, Basescu, Tariceanu si altii! Trenul lui Henri Coanda care putea circula cu 500 de kilometri la ora dus la fier vechi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„La transportul de persoane s-a gandit la un Bucuresti-Ploiesti in 6-8 minute”, spune Sorin Dinea, inginer.

Marele savant dorea ca inventia sa sa fie aplicata si la transportul de marfuri, intre Portul Constanta si combinatul siderurgic de la Galati.

Inainte de 1989, sistemul de transport gandit de Coanda a fost aplicat, pe distante mici, la doua unitati miniere de la Baia Mare si Caraorman. Conductele transportau contaiere cu materii prime de la cariere la uzine. Desi aceste inventii au dat rezultate, dupa anul 1989 cercetarile au fost abandonate din lipsa de fonduri. In prezent, baza in care s-au facut experimentele a ajuns o ruina.

Proiectul de constructie a unui tren de mare viteza a fost conceput in anii `70, dupa ce Nicolae Ceausescu le-a cerut savantilor o alternativa ieftina la metrou. Intors in tara in anul 1969, Henri Coanda a infiintat Institutul de Creatie Stiintifica si Tehnica INCREST. Aici a proiectat un tren care circula in conducte si atingea viteze record pe baza diferentei de presiune atmosferica. In anul 1972, Coanda s-a stins din viata iar inventia sa a fost perfectionata si experimentata de catre discipolii sai. Unul dintre cei care au facut parte din echipa lui Coanda este inginerul Dan Ionescu.

„Era o premiera mondiala, era bazata pe un brevet de inventie a lui Coanda si erau solutii care pentru vremea respectiva puteau fi aplicate”, spune Dan Ionescu, inginer.

C.E.T. Vitan, zona de sud a Bucurestiului. In anul 1971, cercetatorii au realizat, in premiera mondiala, transportul unor marfuri, prin conducte, pe baza diferentei de presiune atmosferica, pe o distanta de 300 de metri.

„S-a ajuns la concluzia ca dezideratele impuse de Coanda prin proiect au fost realizate, sunt incurajatoare, si s-a decis infiintarea unei alte instalatii mai ample”, afirma Dan Ionescu.