Presedintele PSD Dambovita, senatorul Adrian tutuianu a vorbit , intr-o conferinta de presa, despre impozitele platite de multinationale in comparatie cu ce platesc IMM-urile. „Sunt publice cifrele, multinationalele produc cam 80% din cifra de afaceri si platesc cam 3 miliarde de euro profit, ceilalti, intreprinderi mici si mijlocii produc 20% din cifra de afaceri si platesc 56 de miliarde de euro impozite”, a declarat Adrian tutuianu.

Declaratia lui Adrian tutuianu este falsa, deoarece sumele enuntate de senatorul PSD in ceea ce priveste raportul dintre cifrele de afaceri si impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat romanesc si cifrele de afaceri si impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat strain sunt eronate, potrivit factual.ro.

Potrivit sursei citate, Adrian tutuianu face cateva erori cu privire la folosirea termenilor economici profit si impozit, dar si in ceea ce priveste datele oferite.

De exemplu, suma de 56 de miliarde de euro avansata de senatorul PSD reprezinta aproximativ 30% din PIB-ul de 160 miliarde de euro corespunzator anului 2015 (potrivit Eurostat), o proportie neverosimila in comparatie cu profitul net total al tuturor companiilor, fie ele de stat, cu capital privat romanesc sau cu capital privat strain (aproximativ 15 mld euro). Desi exprimarea este una defectuoasa, presupunem ca senatorul PSD a dorit sa faca o comparatie intre impozitul pe profit platit de companiile cu capital strain si cel platit de companiile cu capital romanesc.

Ziarul Financiar a realizat, in parteneriat cu Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), o analiza, pe baza datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, privind Capitalul Privat Romanesc 2016. Publicata pe 16 februarie 2017, analiza descrie situatia companiilor cu capital privat romanesc pe baza datelor din 2015, comparativ cu 2014, dar si raportul dintre situatia companiilor cu capital privat romanesc si situatia companiilor cu capital privat strain.