Balonarea se produce atunci cand simti burta umflata sau mare dupa ce mananci si este cauzata de gaze sau alte probleme digestive. Aproximativ 16-30% din oameni sustin ca au aceasta experienta regulat. Chiar daca balonarea poate fi un simpton al unei afectiuni medicale severe este de obicei cauzata de dieta.
FASOLEA
Fasolea contine cantitati mari de proteine si carbohidrati sanatosi. Este foarte bogata in fibre, vitamine si minerale. Dar cu toate acestea contine zaharuri numite alfa-galactozide ce apartin unui grup de carbohidrati numiti FODMAP, adica glucide cu catena scurta care scapa digestiei si fermenteaza bacteriile intestinale in colon.
INLOCUITOR: Fasolea Pinto si cea neagra sunt usor de digerat.
LINTEA
Lintea contine cantitati mari de protein, fibre si carbohidrati sanatosi dar si minerale precum fierul, cuprul si manganul. Din cauza continutului ridicat de fribre aceata poate provoca balonare la persoanele sensibile. Ca si fasolea, lintea contine FODMAP.
INLOCUITOR: Lintea colorata light este mai slaba in fibre ceea ce scade balonarea.
BAUTURILE CARBOGAZOASE
Acestea sunt o alta cauza a balonarii frecvente. Ele contin cantitati mari de dioxid de carbon si practic atunci cand bei inghiti si o cantitate de gaz care atunci cand ajunge in sistemul digestive provoaca balonare si crampe.
INLOCUITOR: Apa plata este intotdeauna cea mai buna. Alte alternative: cafeaua si ceaiul
GRAUL
Graul a fost destul de controversat in ultimii ani deoarece contine o proteina numita gluten. Chiar si asa este cea mai consumata proteina. Pentru cei cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten graul provoaca balonare.
INLOCUITOR: Ovaz, quinoa, hrisca, faina de migdale si faina de nuca de cocos.
CEAPA
Consumata in cantitati mici, ceapa este una dintre principalele surse alimentare de fructani, fibre solubile care pot provoca balonare.
INLOCUITOR: ierburi proaspete sau condimente