Liviu Dragnea, presedintele PSD, a depus la Tribunalul Bucuresti o contestatie la executare in dosarul Referendumului, in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, instanta stabilind primul termen pentru data de 15 februarie. Actiunea este o cale extraordinara de atacat.

Potrivit legii, contestatia impotriva executarii hotararii penale se poate face: cand s-a pus in executare o hotarare care nu era definitiva; cand executarea este indreptata impotriva altei persoane decat cea prevazuta in hotararea de condamnare; cand se iveste vreo nelamurire cu privire la hotararea care se executa sau vreo impiedicare la executare; cand se invoca amnistia, prescriptia, gratierea sau orice alta cauza de stingere ori de micsorare a pedepsei.

Cauza a fost inregistrata vineri, 3 februarie, dupa ce joi, Liviu Dragnea declara ca hotararea sa de condamnare nu este completa, afirmand ca fosta presedinta a Curtii Supreme Livia Stanciu s-a pensionat fara sa semneze motivarea in cazul sau, desi legea prevede ca avea obligatia sa isi incheie toate motivarile.

”A doua actiune este contestatie la executare adresata Tribunalului Bucuresti pentru ca, avocatii spun, studiind Codul penal si de procedura penala care nu este deloc ambiguu, practic eu nu am hotararea de condamnare. Hotararea de condamnare a unui cetatean roman trebuie sa contina trei elemente – partea introductiva, dispozitivul (acel anunt) si expunerea care cuprinde de fapt toata motivarea. Eu, dupa aproape 10 luni de zile, nu am aceasta motivare – asta inseamna ca hotararea nu este completa”, a spus presedintele PSD cu privire la condamnarea sa, conform Mediafax.

Liviu Dragnea a afirmat ca motivarea trebuia sa fie data in 30 de zile si, desi au trecut aproape 10 luni, nu a primit-o.

”De asemenea, nici nu mai pot avea niciodata, pentru ca legislatia este foarte clara, motivarea este obligatie legala (…) si trebuie data la toate hotararile in 30 de zile Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnata si asumata si compusa de catre toti membrii completului”, a explicat el.

Liviu Dragnea a acuzat faptul ca fosta presedinta a Curtii Supreme Livia Stanciu s-a pensionat fara sa semneze motivarea in cazul sau, desi legea spune ca avea obligatia sa isi incheie toate motivarile.

”Doamna fosta presedinta a Curtii Supreme Livia Stanciu, la doua luni dupa ce a fost adoptata aceasta sentinta, s-a pensionat si a mers la Curtea Constitutionala. Exista o prevedere legala care e si acuma in vigoare care spunea ca orice judecator care iese din sistem are obligatia sa-si incheie toate motivarile. Nu s-a intamplat la aceasta ora, nu mai poate semna aceasta motivare”, a mentionat social-democratul.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, in aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumului.