Din cele mai vechi timpuri conducatorii spirituali ai oamenilor au incercat sa le lumineze mintea credinciosilor pentru a a vea o casatorie de calitate. Sfintii Parinti cautau sa transmita pastoritilor indrumari care sa-i sprijine pe calea grea a casniciei.
Sugestiile Sfantului Ioan Gura de Aur
„Se poate zice de familie, la fel de drept ca de state, ca pe cat le inalta virtutea si le face prospere, pe atata le consuma viciul si le duce la ruina. Sunt deci virtuti proprii sotului, precum ii sunt vicii opuse de care trebuie sa fuga el. Care sunt aceste vicii si care sunt aceste virtuti?
– Iubirea in casatorie. Daca iubirea premerge, cu atat mai mult trebuie sa urmeze ea. Daca ea pregateste unirea, cat trebuie sa-i ramana suavitatea, forta si salvarea ei. Si care va fi aceasta iubire voita sub ochiul lui Dumnezeu si epuizandu-se in Dumnezeu Insusi, izvor al iubirii mele, continuitatea ei si rodirea ei?, scrie ziarul Patriarhiei.
– Credinciosia in casatorie. Obligatia credinciosiei reciproce in casatorie si dimpotriva nedreptatea necredinciosiei se stabilesc pe planurile grave si ratiunile cele mai hotaratoare.
– Increderea reciproca in casatorie. In casatorie, unde evlavia adevarata, o virtute solida, reprezinta salvarea inevitabila, increderea reciproca trebuie sa inlature pentru totdeauna orice banuiala injurioasa, orice invidie nestapanita, orice pretentie nelinistitoare, orice inchidere injurioasa. Dupa viciul care prin adulter ruineaza un camin al casei, nimic nu-l strica mai mult decat nedreapta neincredere.
– Staruinta caminului familial. A-l parasi inseamna sa inceapa ruina; a-i ramane fidel inseamna a-i continua unitatea.
– Gingasia si politetea in casatorie. Daca apostolul zice in general: „in cinste dati-va intaietate” cu cat mai mult aceasta curtenie de limbaj, aceasta gingasie, aceste precautii, aceste atenuari, aceste ingaduiri reciproce trebuie sa fie regula raporturilor intre soti.” (din Bogatiile oratorice ale Sfantului Ioan Gura de Aur)