O definitie succinta a insomniei spune ca este o tulburare a somnului care se manifesta prin reducerea duratei si/sau profunzimii lui. Cel mai general simptom este somnul nestatornic și superficial.

Biserica are un leac propriu pentru aceasta tulburare

Mitropolitul Grigorie al Sankt Petersburgului spune ca: „Daca nu adormi, incearca cu tarie sa alungi gandurile din minte, pentru ca nu exista timp in care imaginatia sa se lase in voia gandurilor necuviincioase decat in noptile in care nu putem dormi. Incearca sa te rogi in legatura cu orice iti vine in minte. Si daca nici dupa ce ai facut aceasta nu adormi, este mai bine sa te dai jos din pat, sa te asezi in fata icoanelor si sa citesti psalmi cu atentie. Sau sa faci matanii cu rugaciunea lui Iisus pana obosesti sau pana ce pacea iti va intra in suflet si atunci vei putea merge iar la culcare.”, noteaza ziarul Bisericii.

Rugaciunea care alunga insomnia

„Da Doamne, in aceasta noapte, a trece somnul in pace…”

Tocmai pentru a avea somn linistit si odihnitor este bine sa ne rugam. Biserica are stabilite anumite rugaciuni care trebuie citite seara si in care cerem „somn cu pace si fara scarba”, „si-mi da, Doamne, in aceasta noapte, a trece somnul in pace”. Trebuie sa cerem pace si ajutor pentru ca din prea multe griji am uitat si nu stim ca fara rugaciune nu putem scapa de toate aceste ganduri si probleme pe care doar le gandim, iar ele ne macina in orele in care nu putem dormi fara ca sa scapam de ele sau sa se imputineze.

Somnul linistit si odihnitor nu vine decat de la Dumnezeu, dupa cum spune Psalmistul: „In zadar va sculati dis-de-dimineata, in zadar va culcati tarziu (…) daca nu v-ar da Domnul somn, iubiti ai Sai”. Sfaturi in legatura cu ce trebuie sa facem pentru a avea un somn linistit gasim multe la Sfintii Parinti si nevoitori, avva Filimon dandu-ne urmatorul sfat: „Sa nu te lenevesti si sa nu te faci nepasator, ci inainte de a te culca, fa multe rugaciuni in inima ta si impotriveste-te gandurilor, ca nu cumva sa fii dus de voile diavolului si sa te lepede Dumnezeu. Grijeste cu puterea ca sa adormi dupa psalmi si dupa aceasta meditatie in minte, si sa nu lasi cugetarea ta sa primeasca ganduri straine; ci in gandurile in care ai fost rugandu-te, in acelea sa te culci meditand”.

„Sa nu te lenevesti si sa nu te faci nepasator, ci inainte de a te culca, fa multe rugaciuni in inima ta si impotriveste-te gandurilor, ca nu cumva sa fii dus de voile diavolului si sa te lepede Dumnezeu. Grijeste cu puterea ca sa adormi dupa psalmi si dupa aceasta meditatie in minte, si sa nu lasi cugetarea ta sa primeasca ganduri straine; ci in gandurile in care ai fost rugandu-te, in acelea sa te culci meditand”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.