Acasă Cultura Cinemagia VIDEO: Zero Dark Thirty – Un film tulburator despre capturarea lui Osama...

VIDEO: Zero Dark Thirty – Un film tulburator despre capturarea lui Osama Bin Laden

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Kathryn Bigelow este una dintre cele mai curajoase regizoare din SUA. Dupa „The Hurt Locker”, castigator al Oscarului in 2010, fosta sotie a lui James Cameron pregateste un nou film cutremurator, „Zero Dark Thirty”, despre prinderea si asasinarea lui Osama Bin Laden. Astazi a aparut si primul trailer, care i-a lasat fara cuvinte pe cinefili.

„We got him”. Acestea sunt cuvintele care au eliberat America pe 2 mai 2011, atunci cand Presedintele Americii, Barack Obama, a anuntat oficial ca Osama Bin Laden a fost capturat. „Zero Dark Thirty” urmareste evenimentele desfasurate pe parcursul celor 10 ani, de la atacurile teroriste din 11 septembrie asupra World Trade Center si Pentagon, si pana la capturarea si uciderea celui mai periculos terorist din lume, Osama Bin Laden.

Primul trailer este tulburator, stilizat si indica o poveste controversata despre capturarea lui Bin Laden si demascarea unor documente secrete. Bigelow a explicat si semnificatia titlului, care i-a intrigat pe multi de la inceput:

„Este un termen militar folosit pentru primele 30 de minute de dupa miezul noptii, dar se refera si la misterul si spaima care au marcat intreaga operatiune, intinsa pe un deceniu.”

Imaginile dezvaluite de curand promit un film axat mai mult pe operatiunea militara si mai putin pe modul in care s-au luat deciziile la nivel inalt, la Casa Alba. Insa, cel mai tulburator lucru din trailer este vocea care rosteste obsesiv:

„When was the last time you saw Bin Laden?”

Kathryn Bigelow a colaborat inca o data cu scenaristul Mark Boal, cu care a mai lucrat la „The Hurt Locker” si spune despre acest film ca:

„Este o poveste uimitoare despre triumf, dedicare, onoare si sacrificiu. Este vorba despre adevaratii eroi care au avut de indeplinit cea mai grea misiune din viata lor si care zi si noapte si-au riscat vietile. Asa ca trebuie sa spunem cu respect povestea acestor oameni”

a spus Bigelow intr-un interviu acordat publicatiei Entertainment Weekly.

„Zero Dark Thirty” a starnit o sumedenie de controverse dinainte de a fi lansat, si asta datorita subiectului delicat pe care-l abordeaza. Anul trecut congresmanul republican Peter King declara in presa ca este ingrijorat de faptul ca cei care au creat filmul ar fi putut primi informatii confidentiale si clasificate.

„Producatorii de la Sony si regizoarea Kathryn Bigelow au primit informatii confidentiale despre cea mai secreta misiune de capturare din istorie”

a spus King in declaratie, insa nimeni din echipa de filmare nu a comentat aceste acuzatii.

Scenaristul Mark Boal a declarat pentru Entertainment Weekly ce l-a atras la acest proiect:

„Sunt fascinat de oamenii care isi risca vietile in aceste misiuni periculoase pentru un bine suprem. Sunt niste eroi si sunt complet uimit si fascinat de lumea lor, complet diferita de tot ce stim noi. Capturarea lui Bin Laden este invaluita in mister, insa personal, vreau sa cred ca l-au prins.”

Creatorii filmului insista sa spuna ca nu este un film care sa omagieze decizia lui Obama, ci este un studiu care le ofera oamenilor de rand o viziune asupra modului in care s-a operat aceasta misiune.

„Multi oameni vor fi surprinsi cand vor vedea acest film, nu are conotatii politice, nu am vrut sa mergem in aceasta directie. Presedintele nu apare deloc in acest film”

a mai spus Boal.

Distributia este una de vis, alcatuita din Mark Strong, Jessica Chastain, Chris Pratt, Joel Edgerton. „Zero Dark Thirty” urmeaza sa fie lansat pe 19 decembrie 2012.