Cercetatorii australieni au descoperit in veninul de paianjen sapte compusi ce blocheaza o etapa esentiala in capacitatea organismului uman de a transmite spre creier durerea.

In acest studiu, care ar putea duce in viitorul apropiat la dezvoltarea unei noi clase de analgezice, cercetatorii australieni s-au concentrat pe 206 specii de paianjeni si au analizat anumite molecule din veninul acestora care blocheaza activitatea nervilor, in special prin intermediul procesului denumit „canalele Nav1.7”.

Expertii afirma ca o persoana din cinci sufera pe plan mondial de dureri cronice, iar tratamentele actuale esueaza adeseori in obiectivul lor de a oferi pacientilor un efect calmant pe termen lung. Costul economic este de asemenea urias, intrucat durerile cronice genereaza cheltuieli medicale estimate la 600 de milioane de dolari doar in Statele Unite ale Americii.

Oamenii simt durerea in corp atunci cand nervii din regiunile afectate trimit anumite semnale spre creier prin intermediul procesului denumit „canalele durerii”. Acesta este tocmai procesul pe care oamenii de stiinta incearca sa il intrerupa cu ajutorul unor noi analgezice.

„Un compus care este capabil sa blocheze canalele Nav1.7 prezinta un interes deosebit”, a declarat Glenn King, profesor la Universitatea Queensland din Australia, coordonatorul studiului.

Studii anterioare au descoperit o rezistenta deosebita la durere in randul persoanelor lipsite de canalele Nav1.7, gratie unei mutatii genetice naturale, asadar blocarea acelei cai de transmitere a durerii ar avea potentialul de a elimina aceasta senzatie si in cazul persoanelor inzestrate cu canale senzoriale obisnuite.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.