Presedintele Liberiei Ellen Johnson Sirleaf a decretat stare de urgenta, declarand ca virusul Ebola necesita masuri extraordinare pentru supravietuirea statului.

Amintind masurile luate de doua saptamani in tara pentru a limita extiderea bolii, intre care concediu impus de 30 de zile pentru functionarii neesentiali, inchiderea scolilor si dezinfectarea locurilor publice, Sirleaf a declarat ca „amenintarea continua sa creasca”.

„Ignoranta, saracia, precum si practicile culturale si religioase bine ancorate continua sa exacerbeze propagarea bolii, in special in provincie”, a subliniat ea, referindu-se in special la contactul cu cadavrele in timpul ritualurilor funerare.

„Amploarea si scara epidemiei, virulenta si mortalitatea virusului depasesc de acum capacitatile si prerogativele celor câtorva agentii guvernamentale sau ale ministerului”, a continuat presedintele liberian.

„Virusul Ebola, ramificatiile si consecintele bolii constituie in prezent o problema ce afecteaza existenta, securitatea si bunastarea Republicii, reprezentand un pericol clar si imediat”, a afirmat Sirleaf inainte de a decreta stare de urgenta pentru 90 de zile, care va fi supusa joi aprobarii Parlamentului.

Epidemia de Ebola, cea mai grava din istorie de la aparitia virusului in 1976, a provocat 932 de morti din cele 1.711 cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 363 in Guineea, 282 in Liberia, 286 in Sierra Leone si unul in Nigeria, potrivit ultimului bilant din 4 august al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Ultimele bilanturi sunt foarte ingrijoratoare pentru Liberia, care numara 48 dintre cele 108 noi cazuri, respectiv 27 dintre cele 45 de decese.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.