Dan Voiculescu va afla astazi daca va merge sau nu la inchisoare, Curtea de Apel urmand sa se pronunte in dosarul ICA, in care Voiculescu este acuzat de spalare de bani si de un prejudiciu de 60 milioane euro.

Pana astazi avocatii mai pot depune acte, iar judecatorii ar putea anunta data la care vor emite sentinta.

O analiza a dosarului ICA si a sentintei de condamnare din fond arata ca in afacerea ICA, Dan Voiculescu a intrat in posesia unei proprietati evaluate la 60 de milioane de euro pentru care a platit 100.000 euro, adica de 576 de ori mai putin, potrivit procurorilor.

La finalul ultimei sedinte din dosarul ICA, judecatoarea Camelia Bogdan a anuntat ca avocatii mai pot depune la dosar inscrisuri pentru a-si sustine pledoariile rostite in sala de judecata. Asta inseamna ca avocatii mai pot veni astazi cu documente cu care sa convinga instanta ca inculpatii sunt nevinovati. Judecatoarea a mai anuntat ca pronuntarea va fi data ulterior acestui pas procedural. Astfel ca sentinta din dosar ar putea fi data joi, dupa ce documentele ar fi depuse si dupa consultarea lor de catre instanta. Se poate intampla insa ca pronuntarea sa fie amanata cateva zile, chiar si o saptamana.

Ce solutii poate emite instanta

In esenta, instanta poate emite urmatoarele solutii in acest caz: achitarea, rejudecarea sau condamnarea. In cazul condamnarii, instanta poate dispune mentinerea pedepselor din fond, poate dispune o pedeapsa mai mica, eventual cu suspendare sau poate chiar majora numarul de ani de puscarie. Pe fond, Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. DNA a cerut pentru el pedeapsa maxima in acest caz, adica 10 ani de inchisoare.

Ce se intampla in cazul unei condamnari

In eventualitatea in care instanta dispune condamnarea lui Dan Voiculescu la o pedeapsa cu inchisoarea cu executare, atunci acesta va fi incarcerat. Tribunalul Bucuresti va emite un mandat de arestare, care este trimis la politie. Ulterior urmeaza punerea in executare a mandatului.

Politistii merg la domiciliul condamnatului si il ridica. Exista si posibilitatea ca cel condamnat sa se prezinte singur la arest.

Ce solutii mai au avocatii

Avocatul Gheorghita Mateut, aparatorul lui Dan Voiculescu, a anuntat ca exista doua cai de atac, chiar si dupa ce Curtea de Apel emite sentinta. Cele doua cai sunt recursul in casatie si contestatia in anulare. Recursul in casatie este o cale extraordinara si se judeca de catre Curtea Suprema. Pot fi admise astfel de recursuri pentru erori procedurale grave, de exemplu daca inculpatul nu a fost audiat de catre instanta si a fost condamnat fara aceasta audiere.

In acest caz, avocatii vor invoca faptul ca instanta nu a fost compusa legal. Avocatii au contestat permanent faptul ca, dupa arestarea judecatorului Stan Mustata – cel care a judecat in prima faza -, dosarul a ajuns la completul condus Camelia Bogdan. Cu toate acestea, Curtea de Apel a publicat decizia prin care completul lui Stan Mustata – cu toate dosarele sale – a fost repartizat aleatoriu completului condus de Camelia Bogdan. Practic completul Mustata a ramas fara judecator, iar Camelia Bogdan nu avea un complet, iar la decizia CAB i-au revenit dosarele primului mentionat.

Contestatia in anulare se judeca tot la Curtea Suprema. Contestatia in anulare are acelasi regim cu recursul in casatie.

Sursa: gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.