Acasă Stirile zilei Bani Un parlamentar roman cere capul lui Isarescu pe francul elvetian!

Un parlamentar roman cere capul lui Isarescu pe francul elvetian!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

PNL cere audierea conducerii BNR in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, pentru a identifica solutii pentru a-i proteja pe cei care au credite in franci elvetieni, a declarat, vineri prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul.

Ea a spus ca aceasta audiere ar trebui sa se faca „cat mai repede”, aratand ca, daca exista vointa majoritatii parlamentare, aceasta s-ar putea intampla inainte de 1 februarie, intr-o sesiune extraordinara.

„PNL considera ca trebuie agreat cat mai repede un mecanism de sprijin pentru cei afectati de calamitatile financiare, similar cu cele existente in agricultura”, a mai spus prim-vicepresedintele PNL.

Ea a sustint ca, spre exemplu, un roman care are un credit si o rata lunara de 400 de franci trebuie sa scoata din buzunar „de pe o zi pe alta”, din cauza cursului de schimb, o suma egala cu cea pentru un plin de benzina.

„Un roman creditat in franci, care are o rata lunara de 400 de franci se vede nevoit sa scoata din buzunar cu aproape 240 de lei mai mult de pe o zi pe alta, in urma unei miscari artificiale, brutale a cursului de schimb. E echivalentul unui plin de benzina”, a explicat Paul, secretar al Comisie de buget-finante a Camerei Deputatilor.

Bancile trebuie sa evalueze individual cazurile pentru creditele in franci elvetieni si sa gaseasca solutii impreuna cu fiecare client in parte, asa cum Banca Nationala a „incurajat intotdeauna” institutiile de credit, a declarat vineri purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat ca Banca Nationala nu poate interveni cu reglementari care sa afecteze piata libera, reluand ideea ca impactul aprecierii francului elvetian asupra sistemului bancar nu poate fi major.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finantelor, Darius Valcov, sa discute cu oficialii BNR despre situatia creata prin cresterea brusca a francului elvetian in raport cu euro si leu.

Cursul francului elvetian anuntat de banca centrala a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, si a atins un nou maxim. Astfel, referinta francului elvetian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, cand a crescut cu 15,7%, in timp ce in piata interbancara a trecut de 5 lei la cotatiile raportate la euro, dupa ce decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafonul de 1,2 franci/euro impus in 2011 a determinat o apreciere masiva a monedei elvetiene pe pietele externe.

Sursa: Mediafax