Pentru eliminarea obezitatii este necesara o strategie de tratament bine stabilita, care se aplica in functie de particularitatile fiecarui individ, sustine nutritionistul Lygia Alexandrescu. Potrivit acesteia, dietoterapia este prima componenta a tratamentului pacientului obez.
„Obezitatea este una dintre cele mai mari provocari privind starea de sanatate a populatiei in secolului XXI. La nivel european procentul de populatie care sufera de aceasta afectiune este intr-o crestere continua, fapt extrem de ingrijorator. Ziua Europeana impotriva Obezitatii aduce laolalta persoane din toate colturile continentului, cu scopul de a creste gradul de constientizare si intelegere a riscurilor pe care le genereaza aceasta boala. Studiile efectuate la nivel european prognozeaza ca, pana in 2030, peste jumatate din tarile Uniunii Europene vor fi afectate de obezitate, unele dintre acestea ajungand pana la 89% populatie obeza”, afirma Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, obezitatea este de fapt o problema de sanatate care atrage dupa sine complicatii medicale, dizabilitati temporare sau permanente, scaderea duratei de viata. Nu in ultimul rand, aceasta problema determina un cost mare pentru intreaga societate deoarece o persoana obeza este predispusa la o serie intreaga de complicatii medicale.
„Pentru eliminarea obezitatii este necesara o strategie de tratament bine stabilita, care se aplica in functie de particularitatile fiecarui individ. Dietoterapia este prima componenta a tratamentului pacientului obez. Elaborarea unui program nutritional se bazeaza pe faptul ca fiecare individ este unic (bagaj genetic, istorie medicala, mod general de viata si circumstante socio-profesionale) si de aceea dieta trebuie personalizata, in asa fel incat sa se furnizeze alimente hranitoare, variate, echilibrate nutritional in functie de nevoile fiecarei persoane implicate in program”, explica nutritionistul.
O dieta echilibrata ar trebui sa acopere cerintele nutritionale ale organismului prin: 12-15% proteine, 30-35% lipide si 50-55% glucide (carbohidrati). Atunci cand pierderea ponderala este impusa, aportul caloric este redus, iar tipul alimentelor, modul de combinare a alimentelor si frecventa meselor sunt principala preocupare pentru a obtine efecte durabile in timp, puncteaza Alexandrescu.
„Glucidele consumate trebuie sa fie in majoritate complexe, iar aportul celor simple trebuie redus cat mai mult cu putinta. Glucidele trebuie sa reprezinte cel putin o jumatate din aportul total de trofine (substante alimentare) intr-o zi, intrucat ele furnizeaza energie pentru desfasurarea activitatilor fizice si de asemenea calmeaza senzatia de foame. Caloriile provenite din glucide complexe sunt in general catabolizate, consumate si nu se vor depune in rezerve de grasime. Lipidele sau grasimile sunt o sursa majora de energie pentru organismul uman, insa nu e singura si, in plus, o cantitate prea mare de grasimi (peste 35%) in dieta este daunatoare, datorita cresterii riscului de hipercolesterolemie”, a explicat Alexandrescu.
Potrivit acesteia, colesterolul provine din doua surse, iar cel mai mult se produce in ficat, prin transformarea diversilor nutrienti, in special grasimi saturate.
„Din moment ce toate animalele isi produc propriul colesterol, cealalta parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere. Acest colesterol este absorbit in intestin si se adauga la cel produs de ficat. Este cunoscut faptul ca o dieta bogata in grasimi saturate conduce la cresterea productiei de colesterol din organism. Asadar, prin reducerea cantitatii de grasimi din dieta se poate mentine nivelul colesterolului sanguin total in limite normale”, a aratat nutritionistul.
Alexandrescu a spus ca grasimile din dieta ar trebui sa provina din carne de pui sau de curcan, peste, lactate degresate partial, avocado, ulei de masline sau alune/nuci si seminte crude.
„Proteinele pot fi consumate in proportie de maximum 15% din ratia zilnica de trofine. Este recomandat sa se consume atat proteine din surse vegetale, cat si animale. Proteinele animale se gasesc in carne si produse din carne, peste, oua si lactate. Legumele uscate sunt bogate in proteine, la fel cerealele si painea”, a completat Lygia Alexandrescu.
Ea a precizat ca necesarul de fibre, care este de circa 30-40 g/zi, este furnizat de legume, fructe si cereale, fiecare masa trebuind sa contina un fruct si o leguma proaspata.
De asemenea, lichidele consumate trebuie sa aduca minim 30-40 ml de apa pe kg corp/zi, apa fiind singurul lichid hidratant, cu adevarat necesar pentru organismul nostru. Astfel, apa minerala naturala de calitate autohtona trebuie sa fie parte din dieta zilnica.
„Sunt recomandate trei mese pe zi si cate o gustare intre mese si este foarte important ca fiecare masa sa se desfasoare intr-o atmosfera relaxata, pozitiva, fara graba. Indicatiile precise si la obiect in legatura cu regulile de alegere a alimentelor si cantitatile optime vor fi determinate de particularitatile fiecarui individ”, a subliniat nutritionistul.
Sursa: Agerpres