O persoana care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) trebuie transportata cat mai repede la un spital specializat, insa o problema este ca nu toate spitalele fac tromboliza (dizolvarea cheagului), a aratat, luni, Armand Frasineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, la conferinta organizata de Centrul pentru Inovatie in Medicina cu prilejul Zilei Mondiale a Creierului 2017.

Totodata, medicul a subliniat importanta unui program national pentru accidentul vascular cerebral.

„Prezentarea rapida la un spital specializat in tratamentul AVC dupa aparitia simptomelor si tratamentul instituit precoce maximizeaza sansa de succes terapeutic si de recuperare post-AVC. Mijloacele de tratament pentru accidentul vascular cerebral s-au perfectionat continuu in ultimii 15 ani, de la introducerea trombolizei intravenoase si pana la mijloace mai sofisticate, precum trombectomia endovasculara. (…) Problema noastra la ora actuala ramane deplasarea in timp util catre un spital specializat. Nu toate spitalele care au neurologie fac tromboliza (dizolvarea cheagului). Nu avem un program national pentru accidentul vascular cerebral. Totul se desfasoara haotic, ambulanta duce pacientul indiferent de fereastra de timp, de tabloul clinic, catre spitale care fie nu au neurologie fie sunt spitale care au neurologie dar nu fac tromboliza. Deci, din pacate aici suntem deficitari si cred ca avem o mare problema cu serviciile de urgenta”, a afirmat Armand Frasineanu.

Medicul a subliniat importanta unor modalitati de educare a populatiei pentru ca in continuare pacientii ezita sa se adreseze serviciilor de urgenta si merg la spital, fiind de preferat sa se adreseze direct serviciilor de urgenta, iar acestea sa faca trierea.

De asemenea, medicul a sustinut ca pacientii trebuie responsabilizati in ceea ce priveste tratamentele si controalele prescrise.

„Accidentul vascular, pe langa mortalitate, este si o cauza de dizabilitate, sechelele insemnand scaderea calitatii vietii pacientului, a familiei, a sistemului social. (…) Este mai usor sa prevenim. Vorbind de anticoagulante de tip nou si le percepem ca pe o medicatie categoric moderna. in ce constau avantajele lor — in primul rand, eficacitate mai mare, dar cel mai important scaderea importanta a evenimentelor adverse si a efectelor secundare. Un mare avantaj este ca avem mult mai putine hemoragii, si aici vorbesc de hemoragii cerebrale, digestive, intraoculare la aceasta clasa de anticoagulante de tip nou”, a aratat Armand Frasineanu.

El a vorbit si de recunoasterea accidentului vascular, prin metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time).

Printre semnele care trebuie urmarite in recunoasterea unui accident vascular cerebral sunt — asimetria fetei, inabilitatea de a ridica ambele brate, probleme la pronuntarea cuvintelor. in cazul unor astfel de simptome, trebuie apelat cat mai repede numarul de urgenta si persoana respectiva transportata la cel mai apropiat spital.

„Cam 30% din pacienti au accidente vasculare mute. Sunt zone in creier care, desi suporta un mic infarct, nu au o expresie clinica deosebita. (…) in ceea ce priveste preventia, discutam de identificarea factorilor modificabili. Avem factori de risc nemodificabili cum ar fi varsta, toti evoluam catre un factor de risc, sexul masculin—un barbat de 40 de ani are acelasi risc ca o femeie de 70 de ani, bolile genetice. (…) Foarte important este factorul timp. 85% din accidentele vasculare sunt ischemice. Cu alte cuvinte, de undeva a plecat un cheag de sange si s-a oprit intr-un vas, mai mare sau mai mic. Daca vorbim de fibrilatie atriala, de obicei pleaca din inima si este un cheag mare. (…)”, a mai spus Armand Frasineanu.

El a subliniat ca este esential ca pacientii sa fie constienti ca, daca nu-si schimba stilul de viata care a determinat aparitia primului accident vascular cerebral, posibilitatea unei recidive ramane crescuta.

Potrivit Centrului pentru Inovatie in Medicina, o persoana din sase va suferi un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat, pe parcursul vietii. De asemenea, peste 60.000 de romani sufera anual de un AVC, iar 54.000 de romani mor in fiecare an din cauza unui AVC.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.