Acasă Sanatate Un medic roman neurolog – pediatru avertizeaza! Creierul unui copil care petrece...

Un medic roman neurolog – pediatru avertizeaza! Creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator se atrofiaza!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Copiii care petrec prea mult timp in fata calculatorului devin foarte stresati. Utilizarea necontrolata a acestuia slabeste creativitatea, inhiba neuronii, slabeste comunicarea dintre emisferele cerebrale, impiedica gandirea, provoaca deficit de atentie si concentrare, contribuie la scaderea randamentului scolar.

In perioada copilariei, creierul este in proces de formare, este imatur, respectiv este sensibil si vulnerabil la mai multi factori nocivi. Petrecerea timpului in exces in fata calculatorului duce la modificari in zona cortexului prefrontal: pe de o parte, aceasta este aria responsabila de gandirea, organizarea, planificarea, realizarea actiunilor, iar pe de alta parte este foarte putin implicata in capacitatea de a intelege mesajele nonverbale. Din aceasta cauza, copiii devin mai agresivi, impulsivi si instabili din punct de vedere emotional.

Accesarea repetata a internetului provoaca un dezechilibru in functionarea emisferei cerebrale stangi. „Consumul” de internet o perioada indelungata poate lasa amprente asupra sanatatii fizice si psihice. Poate declansa diverse probleme, dar in primul rand ochii sunt cei care sufera: obosesc, devin uscati, inrositi, apare usturimea sau vederea incetosata.

De asemenea, deoarece copilul petrece mult timp la calculator, ii lipseste activitatea fizica, iar acest fapt face sa se formeze o musculatura mai rigida, care conduce ulterior la parestezii in membre, adica senzatii de arsura, furnicatura, gadilatura sau amorteala, de obicei la extremitati. Apar crampele musculare, varicele, dar si deformarea coloanei vertebrale. Lipsa de miscare mai poate provoca obezitatea si bolile cardiovasculare.
De asemenea, pot aparea diverse tulburari neurologice si psihice: cefalee, tulburari de somn, stari depresive, stres si chiar aparitia sentimentului de izolare sau epilepsie fotosensibila (crize de epilepsie).

Se recomanda ca pana la varsta de 2 ani, copiii sa nu fie lasati in fata televizorului, calculatorului, tabletelor. Dupa aceasta varsta se permite utilizarea acestora, insa nu mai mult de 2 ore pe zi, cu pauze.

Pentru a preveni dezvoltarea unor afectiuni precum dureri de spate, deviatii sau deformari ale coloanei vertebrale, tulburari de limbaj, afectari ale dezvoltarii intelectuale, sociale si afective, copiii ar trebui sa faca sport, sa se plimbe in aer liber, sa faca diverse exercitii etc., iar pentru a preveni afectiunile neurologice si psihice ar fi bine ca acestia sa comunice mai mult, sa fie implicati in analiza unor situatii si luarea deciziilor, sa-si faca relatii de prietenie, sa frecventeze diverse centre educativ-didactice, cercuri de muzica, pictura, teatru etc.

Un sfat pentru parinti: dumneavoastra trebuie sa fiti un model pentru copii, deoarece ei repeta multe lucruri pe care le vad la voi. Fiti conectati la viata reala, participati la evenimente, mergeti la concerte, cititi ziare, carti, rasfoiti reviste, arata yogaesoteric.