Acasă Sanatate Atentie! Fructele consumate des de romani pot provoca mai multe tipuri de...

Atentie! Fructele consumate des de romani pot provoca mai multe tipuri de cancer!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Majoritatea parintilor introduc in alimentatia copilului fructe pentru a evita conservantii din celelalte tipuri de alimente. Numai ca aici problema este si mai grava. Daca in cazul alimentelor ambalate avem macar sansa sa aflam de pe eticheta ce contin si sa le evitam pe cele periculoase, in cazul fructelor singurul lucru afisat la stand este tara de provenienta.

Care este problema? „Cele aduse de la mari distante sunt celebrele fructe care sunt acoperite cu un strat de ceara. Desi s-a indus ideea ca prin spalare ceara dispare, lucrurile nu stau chiar asa. Ceara folosita pe aceste fructe este una care are punctul de topire la 85 de grade, asa ca nu exista nicio sansa ca ceara sa dispara prin spalare. si mai grav este ca aceste fructe sunt tratate cu doua tipuri de pesticide, iar aceste produse chimice raman prinse intre pielita fructului si stratul de ceara, scrie evz.

Asa ca avem toate sansele sa mancam o combinatie de fruct, pesticide si ceara. Problema este ca aceasta ceara se aseaza pe peretii sistemului digestiv si in timp provoaca afectiuni grave, printre care si diverse tipuri de cancer”, ne-a spus Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor. Care ar fi solutia? Ca insitutiile statului abilitate in acest domeniu, ANPC si ANSVSA, sa oblige comerciantii sa afiseze la standurile de fructe, pe langa tara de origine, si substantele cu care au fost tratate si daca sunt acoperite cu un strat de ceara.

Cu aceste produse pe care copiii le consuma din plin nu mai este de mirare ca peste 25% dintre ei sunt supraponderali. si mai grave sunt efectele pe termen lung. „Peste 20-30 de ani, cand acesti copii vor ajunge la maturitate, vom avea o populatie cu diverse boli cronice, iar cele mai dese vor fi bolile cardiovasculare. Trebuie sa ne asteptam ca si incidenta cancerului sa creasca din cauza alimentatiei proaste din copilarie. Efectele se vad deja, Romania inregistrand anual 260 de noi cazuri de diabet si 500 de cancer la copii”, ne-a spus presedintele APC. Tot el ne spune ca aceste produse promovate ca fiind special facute pentru copii sunt doar o forma de marketing:
„Pana in 1990 nu existau produse speciale pentru copii, pentru ca totul era reglementat sa respecte un anumit standard. Nu se punea problema diferentierii, pentru ca ideea este ca toata populatia sa manance sanatos. Ironic este faptul ca pana in 1989 ne plangeam ca mancam salam cu soia, iar acum am ajuns sa mancam mezeluri fara carne, dar prezentate ca produse de calitate”.