Acasă Sanatate Un medic imunolog a izbucnit in lacrimi in direct: „100 de copii...

Un medic imunolog a izbucnit in lacrimi in direct: „100 de copii sunt in pericol sa moara”! Aici a ajuns Romania din cauza PSD

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicul pediatru imunolog Alexis Cochino spune ca vietile a aproape 100 de copii sunt puse in pericol in acest moment din cauza lipsei imunoglobulinei de pe piata medicamentelor din Romania. Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunta ca a sesizeaza Parchetul General cu privire la modul in care ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei care a dus la decesul unei persoane.

Medicul Alexis Cochino spune ca unul dintre adolescentii pe care ii are in grija a incercat sa-si ia viata, disperat de lipsa tratamentului. Miercuri dimineata, la ora 10, la Guvern are loc o intalnire intre premierul Mihai Tudose, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, dar si sefi ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. La intalnire va participa la medicul Alexis Cochino.

“Exista, pe imunologie pediatrica, aproximativ 100 de copii a caror viata este pusa in pericol in acest moment. Sunt, unii dintre ei, internati in spital, unii cu boli grave. Daca nu vor ajunge azi, acum medicamentele, risca sa-si piarda viata. si multi altii sunt in situatii similare, desi inca nu la fel de grave. Sunt adolescenti, dintre copiii mai mari, care auzind toate discutiile si simtind agitatia noastra si a parintilor si disperarea, unul a incercat sa se sinucida si celalalt vrea sa faca acelasi lucru. imi pare rau (in lacrimi), cam asta e situatia in pediatrie“.

Pana acum, o femeie din judetul Alba a murit pentru ca nu a primit la timp imunoglobulina de care avea nevoie. In situatia ei sunt si alti pacienti din tara care asteapta si acum ajutor de la autoritati.

Medicul pediatru imunolog Alexis Cochino va merge si el la intalnirea de la Guvern. Doctorul spune ca vietile a aproape 100 de copii depind de acest tratament. in lacrimi, cere ajutorul autoritatilor.

Acesta spune ca pana acum, pacientii care depind de imunoglobulina nu s-au mai confruntat cu lipsa tratamentului.

“in ultimii 3-4 ani, a fost un flux relativ previzibil de imunoglobulina, ceea ce a facut ca viata lor sa fie aproape normala, cu exceptia faptului ca trebuie sa vina lunar la spital pentru a-si face tratamentul. Dar, in rest, viata lor se poate desfasura normal, se duc la scoala, invata, au prieteni, cresc, unii au ajuns studenti“, spune medicul Alexis Cochino, conform Europafm.

La intalnirea de miercuri, de la Palatul Victoria, au fost convocati si sefii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Agentiei Nationale a Medicamentului. Potrivit Agerpres, ministrul Sanatatii ar urma sa vina la intalnire insotit de producatori de astfel de medicamente.

Plangere penala la Parchetul General pe numele lui Florian Bodog pentru ”conduita pasiva” in criza imunoglobulinei

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunta ca a sesizeaza Parchetul General cu privire la modul in care ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei care a dus la decesul unei persoane.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, plangerea se refera la conduita pasiva a Ministrului Sanatatii, Florian Bodog si a subalternilor sai care, de mai bine de sase luni, ”nu au luat masuri pentru a pune la dispozitia bolnavilor care sufera de imunodeficiente primare si de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulina”.

”in lipsa acestui medicament vital, viata a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, in fiecare clipa, in pericol. in vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente in Romania au anuntat ca se retrag de pe piata. Desi i-a fost semnalata situatia inclusiv de catre FACIAS, si a fost avertizat ca administrarea acestui medicament nu sufera amanare, in mod iresponsabil fata de viata bolnavilor, Ministerul Sanatatii condus de Florian Bodog nu a luat nicio masura”, anunta FACIAS.

Potrivit organizatiei, primul deces provocat de ”neglijenta autoritatilor statului s-a inregistrat sambata trecuta, in Alba Iulia.

”FACIAS acorda asistenta juridica familiei victimei pentru ca cei responsabili sa raspunda in fata legii pentru indiferenta cu care au tratat aceasta situatie”, se mai arata in document.

Asociatia anunta ca asteapta ”cu interes” decizia premierului in aceasta situatie.

”Conform art. 34 din Constitutie, statul este obligat sa asigure fiecarui cetatean accesul la medicamente esentiale si sa ii ocroteasca viata si sanatatea. Primul Ministru a intervenit in aceasta problema. Asteptam cu interes deciziile sale. Sanatatea cetatenilor trebuie sa fie o prioritate nationala”, se mai arata in document.

Luni, Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat ca au plecat catre unitatile spitalicesti din tara 2.200 de flacoane de Pentaglobin, care sa rezolve problema urgenta a lipsei de imunoglobulina.

De asemenea, Bodog a precizat ca, in urmatoarele doua saptamani, vor mai ajunge inca 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) si 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantitati ce vor acoperi nevoile pacientilor din Romania. Pana atunci, ministrul Sanatatii cere spitalelor care se confrunta cu cazuri urgente pot apela la unitatile medicale din tara, unde s-au identificat 1.700 de fiole de imunoglobulina.

Marti, Ministerul Sanatatii a anuntat ca s-a infiintat o structura de urgenta care are rolul de a directiona stocurile identificate de imunoglobulina in unitatile sanitare din tara catre cazurile urgente de imunodeficienta primara care necesita tratament imediat.

De asemenea, va fi infiintata o linie telefonica speciala la care medicii din toata tara pot anunta aparitia cazurilor grave care necesita tratament cu imunoglobulina, pentru ca medicamentele necesare sa fie directionate catre unitatea sanitara care are in ingrijire pacientul. Stmbata, fostul ministrul al Sanatatii Vlad Voiculescu a relatat despre cazul unei femei care a murti la spitalul din Alba-Iulia din lipsa imunoglobulinei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos