Acasă Stirile zilei Un analist celebru dezvaluie cat de mare e riscul unei tranzactii SUA...

Un analist celebru dezvaluie cat de mare e riscul unei tranzactii SUA – Rusia pe socoteala unei tari ca Romania!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Contextul global in care se afla omenirea se schimba, iar polii de putere negociaza intens sferele de influenta.

Atmosfera la Washington s-a schimbat dramatic in ultimele saptamani ca urmare a dezvaluirilor si acuzatiilor referitoare la pretinse contacte ilicite ale unor membri din echipa lui Donald Trump cu reprezentanti ai Rusiei, astfel ca o eventuala tranzactie cu Putin pe socoteala unei terte tari a devenit azi de neconceput, afirma Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Socor mai spune ca o o tranzactie cu rusii ar fi interpretata azi ca o confirmare indirecta ca Trump ar avea anumite datorii fata de Rusia.

Sprijinul american la Bucuresti este foarte puternic dar el este urmare a instructiunilor primite de ambasada in timpul administratiei Obama. In ce sens risca sa fie afectate parteneriatetul strategic?

Statele Unite pornesc de la urmatoarea analiza: un stat nefunctional, un stat controlat de interese obscure sau corupte, un stat controlat de grupari care combina politica si afacerile nu este un partener viabil al Statelor Unite, deoarece acest stat poate fi cu usurinta capturat din afara, de catre Rusia in cazul Romaniei. Un asemenea stat nu prezinta pentru americani garantii de continuitate si stabilitate in politica externa.

Pentru Romania, cea mai buna protectie in fata revansismului rusesc este ca Occidentul sa aiba o miza in Romania. O are. Dar, daca ar fi trecut ordonantele de urgenta, atunci reputatia internationala a Romaniei ar fi fost stirbita in mod ireparabil. Romania ar fi devenit un stat care la nivelul statului protejeaza coruptia si pe corupti. Acesta a fost sensul ordonantelor de urgenta.

Conducerea PSD care a pus la cale aceste ordonante de urgenta este cea care a dezbinat societatea.

Deocamdata Romania nu se afla deloc printre prioritatile noii administratii de la Washington. In primul rand, nu a procedat la numirile in posturi cheie. Aproximativ trei sferturi din posturile politice din Departamentul de Stat sunt inca neocupate sau ocupate de cei din administratia Obama care acum sunt interimari.

Administratia Trump inca isi calculeaza pasii. Domnul Trump si toata echipa din jurul sau au venit la putere fara nici un pic de experienta de politica externa si fara nici o cunoastere a dosarelor specifice de politica externa intr-o problema sau alta.

La Washington s-a schimbat in mod dramatic atmosfera in ultimele cateva saptamani ca urmare a revelatiilor privitoare la contacte eventual ilicite ale membrilor echipei lui Trump cu reprezentanti ai Rusiei. Nu stim cat a avut loc, in ce masura a fost ilegal, ilicit, dar ceva a fost, e clar. Si exista investigatii multiple si paralele in curs. Efectul politic pe plan intern in Statele Unite a fost de a delegitima orice tranzactie cu Rusia. Acum acest lucru devine de neconceput. O tranzactie cu rusii ar fi interpretata ca o confirmare indirecta ca domnul Trump are anumite datorii fata de Rusia.

Adversarii lui Trump sunt tentati sa exagereze importanta contactelor secrete cu rusii. Efectul net este de a paraliza orice intentie a domnului Trump, chiar daca ar fi avut-o si nu stiu daca ar fi avut-o, de a ajunge la intelegeri particulare cu Rusia pe socoteala unor terte parti. Asa ceva ar fi astazi o adevarata sinucidere politica pentru domnul Trump.