Acasă Stirile zilei Ultimele zile de fumat in public! De cand nu mai ai voie...

Ultimele zile de fumat in public! De cand nu mai ai voie sa fumezi in spatiile publice

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Legea care a starnit numeroase dezbateri si care a suparat multi antreprenori, legea antifumat, este pe cale sa intre in vigoare, iar fumatorii mai pot profita doar foarte putin pentru a mai putea aprinde o tigareta in spatiul public.

Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72 si va intra in vigoare in 45 de zile de la publicare, adica in 17 martie. Documentul a trecut de Senat (prima Camera sesizata) in iunie 2011 si de Camera Deputatilor (Camera decizionala) in decembrie 2015, potrivit avocatnet.ro.

Publicarea vine la doar cateva zile dupa ce CCR a confirmat constitutionalitatea legii (27 ianuarie) si presedintele Klaus Iohannis a promulgat-o (29 ianuarie).

Din acest moment, nu se va mai fuma in restaurante si cluburi, in scoli si spitale, nici macar in spațiile libere din apropierea locurilor de joaca pentru copii sau scoli.

„Prezenta lege stabileste unele masuri privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completa a fumatului in toate spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le achizitioneze, prin indicarea in produsele finale a continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon, prin unele masuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei din Romania”, prevede Legea nr. 15/2016.

Legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber. Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.