Acasă Timp liber Cultura Ultimele versuri ale lui Mihai Eminescu! Au fost scrise cu doar o...

Ultimele versuri ale lui Mihai Eminescu! Au fost scrise cu doar o ora inainte de moarte si sunt rascolitoare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe data de 15 iunie 1889, la ora 4.00 dimineata, se stingea in Sanatoriul de Boli Mentale al Doctorului Sutu, de pe strada Plantelor din Bucuresti, genialul poet Mihai Eminescu. Moartea nu i-a fost pe masura creatiei. A decedat intr-un halat ponosit, pe un pat metalic de spital, inchis in ”celula” sa din spital.

Desi a lasat in urma o creatie de o valoare universala, poetul diagnosticat gresit, dupa cum arata ultimele studii, nu a cerut prea mult, celor care-l ingrijeau. Cu doar cateva minute inainte de a trece in nefiinta, a vrut doar un pahar cu lapte si sprijin moral. I-a soptit medicului de garda care-i baga prin vizeta paharul cu lapte: ”sunt naruit”. S-a intins pe pat si la scurt timp a murit. Cauza oficiala a mortii a fost stopul cardio-respirator.

Cand a fost dus la autopsie, halatul in care murise poetul a fost luat de admiratorii sai. intr-unul din buzunare se afla un mic carnetel. Pe acesta erau scrise ultimele sale poezii. Sunt poezii fara titlu, necunoscute si nepublicate mult timp in volumele dedicate operei eminesciene. De altfel aceste poezii au starnit controverse in lumea criticilor si eminescologilor, unii dintre acestia fiind de acord ca Eminescu nu era capabil psihic sa creeze in ultimii 7 ani de viata.

Poeziile gasite in carnetel, au fost scrise spuneau admiratorii sai, in ultimele zile de viata, iar ultima dintre ele, cu o ora inainte de moarte. De altfel, in versuri se ghiceste sentimentul mortii apropiate. Poeziile nu au titlu, si au fost publicate de Ilie Ighel Deleanu in revista ”Fantana Blanduziei”. ”Din notesul despre care am facut mentiune in numarul trecut am mai putut scoate urmatoarele strofe, pe care le punem sub ochii cititorilor, intocmai cum se gasesc”, prezenta cititorilor redactorul Ighel in numarul din 23 iulie 1889.

In acest numar era publicata poezia ”Stelele-n cer”, titlul fiind adaugat de redactor dupa primul vers.

Stelele-n cer
Deasupra marilor
Ard departarilor
Pana ce pier.
Dupa un semn
Clatind catargele
Tremura largile Vase de lemn;
Niste cetati Veghind intinsele
Si necuprinsele Singuratati.
Orice noroc
si-intinde-aripile
Gonit de clipele Starii pe loc.
Pana ce mor,
Pleaca-te ingere
La trista-mi plangere
Plina de-amor.
Nu e pacat?
Ca sa se lepede
Clipa cea repede
Ce ni s-a dat?

Aceasta este considerata ultima poezie a lui Eminescu, gasita pe carnetelul din halat, scrie adevarul.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos