Comisia juridica din Senat a amanat iar dezbaterea proiectului Legii gratierii, pentru 19 aprilie – „pe zi”, presedintele comisiei, Serban Nicolae ironizandu-i pe protestatarii din Piata Victoriei cu afirmatia ca „si Mantuitorul a inviat noaptea” si ca „toate domnisoarele cu barba sa protesteze”.

„Avand in vedere ca aceasta este saptamana ce precede invierea… Ma rog, si Mantuitorul a inviat tot noaptea, s-a si nascut noaptea, toate domnisoarele cu barba o sa protesteze. Va propun ca urmatoarea sedinta consacrata acestei dezbateri (…) sa aiba loc miercuri dupa-amiaza”, a spus serban Nicolae, presedintele Comisiei juridice a Senatului.

El a mai spus ca dezbaterea proiectului de lege al gratieirii urmeaza sa aiba loc „pe zi”.

Initial, proiectul urma sa fie dezbatut marti, dupa ce ministrului Justitiei, Tudorel Toader, a cerut amanarea cu trei saptamani, pe motiv ca va prezenta si un pachet de masuri complementare gratieirii pentru decongestionarea penitenciarelor. Desi a fost asteptat sa prezinte masurile complementare, ministrul Justitiei nu a participat la sedinta Comisiei juridice.

„La acest moment actele normative se afla in procedura de avizare, urmand sa fie supuse aprobarii guvernului”, a precizat secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Sofia Mot,  arata Mediafax.

Membrii Comisiei juridice au facut marti doar dezbateri generale pe marginea proiectului Legii gratierii.

In timpul acestora, presedintele comisiei, serban Nicolae, a mentionat ca a obtinut, in urma cu circa o luna, numarul persoanelor aflate in penitenciare in executarea unor pedepse privative de libertate condamnate pentru fapte de coruptie.

„Sunt in total 337, erau la vremea respectiva, acum circa o luna. 337, din care 144 erau pentru fapte de coruptie asa cum sunt ele prevazute in legea 78. Restul erau pentru un cumul de fapte printre care se gaseau si fapte de coruptie. Ma gandesc foarte serios sa adaug la infractiunile exceptate de la aplicarea gratierii si faptele de coruptie, astfel incat cele 337 de persoane sa nu beneficieze de gratiere si sa nu ingrozeasca societatea romaneasca cu chipurile lor hade de infractori periculosi si sa nu genereze o stare de pericol in societatea romaneasca prin faptul ca ar beneficia de un act de clementa”, a precizat Nicolae.

El a facut aprecieri si despre proiectul liberalilor pentru depopularea penitenciarelor.

„Ar produce un beneficiu pentru peste cinci mii de persoane aflate in detentie in executarea unor pedepse privative de libertate. Infama propunere a mea si care a generat protestele unor domnisoare cu barba pe internet, urma sa produca urmatoarele efecte: beneficiau de gratiere 862 de persoane. Probabil figurile hade ale unor infractori periculosi, 862 de persoane, au inspaimantat mai mult decat 1400 – cati erau in proiectul Guvernului – sau cinci mii si ceva cati erau in planul de masuri alternative propus de PNL. Deci, 2717 persoane aflate in pedeapsa privativa de libertate, din care eliberate in mod direct erau doar 862. Recunosc, propunerile mele nu erau atribuabile, nu raspundeau scopului declarat al acestui proiect, chiar daca o buna parte din societatea care a protestat ar fi fost inspaimantata vazand figura unor brute cu chip uman care au savarsit fapte grave”, a mai spus serban nicolae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.