Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a afirmat miercuri, pentru Agerpres, ca Directia Nationala Anticoruptie trebuie sa aplice legea si deciziile Curtii Constitutionale, intrebandu-se, totodata, daca „misiunea” sefului DNA, Crin Bologa, este de a-si mobiliza procurorii sau de a comenta deciziile CCR.
Reactia lui Valer Dorneanu vine dupa ce Crin Bologa a afirmat recent ca dezincriminarea partiala a abuzului in serviciu, in urma unei decizii a CCR, a facut ca DNA sa dea solutii de clasare in aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, cauze care ar fi ajuns la judecata, scrie Aktual24.
„Desi apreciez calitatile profesionale, greutatea functiei, care cad pe umerii dumnealui, nu am inteles care este misiunea dansului. Misiunea dansului este sa-si mobilizeze procurorii ca sa-si exercite in bune conditiuni de performanta (…) activitatea, cum isi propune fiecare, sau alta misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curtii Constitutionale? De a pune in discutie deciziile Curtii Constitutionale? De a le comenta si chiar de a contesta dispozitii legale?
Eu stiu ca deciziile noastre sunt obligatorii pentru toata lumea, chiar si pentru dumnealui. Eu stiu, de asemenea, ca aceasta institutie trebuie sa aplice legea si trebuie sa aplice si deciziile Curtii Constitutionale, dupa cum trebuie sa aplice si deciziile Inaltei Curti de Casatie, nu sa le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (…) eu l-as intreba: cum o sa clasifice acele pagube care vizau infractiuni pentru care Inalta Curte a pronuntat achitarea? Unde o sa treaca acele mari prejudicii, ca e vorba de infractiuni foarte grave, la ce categorie?”, a declarat Dorneanu.
El a adaugat ca sunt autoritati care „au un obicei” de a redirectiona critici, opinii negative despre activitatea unei institutii catre Curtea Constitutionala, „care e mai lipsita de putere si de influenta”.
„Nu sunt foarte ingrijorat, pentru ca eu stiu despre corpul procurorilor ca reprezinta oameni profesionisti, de elita. (…) Am incredere in ei”, a spus Dorneanu.
Citeste si: 40 de interceptari din dosarul unui fost lider PSD au fost anulate din cauza CCR. Acesta incerca sa cumpere judecatori, procurori si membri ai CSM
Procurorul sef al DNA, Crin Bologa, a declarat recent intr-un interviu pentru PressHub ca majoritatea PSD-ALDE-UDMR a incercat sa modifice codurile penale „in detrimentul oamenilor cinstiti”.
„Nu s-a reusit modificarea drastica (a codurilor penale) in detrimentul persoanelor vatamate si a cetatenilor cinstiti a acestor coduri”, a spus Bologa, explicand cum a fost afectata activitatea DNA de atacurile politicienilor si ale inculpatilor.
„Intr-adevar in ultima perioada activitatea DNA a avut de suferit. A avut de suferit, cred eu, si din cauza atacurilor unor persoane cercetate sau condamnate in dosarele DNA, atacuri lansate atat impotriva Directiei, cat si impotriva procurorilor, in mod individual. Acest lucru a facut ca activitatea procurorilor sa nu mai fie facuta cu acelasi entuziasm ca si in anii precedenti, in momentul in care lupta anti-coruptie era sustinuta, cel putin declarativ, de toate institutiile statului”, a spus Crin Bologa.
„In ultimii ani, activitatea DNA a fost atacata si de persoanele cercetate, de cele mai multe ori pe nedrept, si, in plus, nici alte institutii n-au excelat in a sprijini lupta impotriva coruptiei, ceea ce a dus la descurajarea activitatii procurorilor”, a mai spus seful DNA.
Crin Bologa a spus apoi pe sleau ca majoritatea PSD din Parlament a actionat in interesul infractorilor.
„In anii trecuti au fost afectate legile justitiei, s-a incercat masacrarea Codului penal si a Codului de procedura penala. Nu s-a reusit modificarea drastica in detrimentul persoanelor vatamate si a cetatenilor cinstiti a acestor coduri, dar in schimb s-a reusit modificarea legilor justitiei, celor privind statutul procurorilor si judecatorilor”, a subliniat Bologa.
El a aratat apoi cum a afectat si CCR activitatea DNA.
“Dezincriminarea totala a tentativei de abuz in serviciu, impreuna cu toate celelalte date, au facut ca DNA sa dea solutii de clasare in aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro. Dosare care, daca CCR nu intervenea, ajungeau in judecata“, a declarat Bologa.
Valoarea prejudiciilor create statului prin clasarea acestor dosare este de 426 de milioane de euro.