Acasă Stirile zilei Ministrul Sanatatii, despre vaccinarea anti-COVID: Nu ar trebui sa fie obligatorie

Ministrul Sanatatii, despre vaccinarea anti-COVID: Nu ar trebui sa fie obligatorie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, este adeptul schemei vaccinarii obligatorii care este valabila acum pentru ca o considera absolut necesara in construirea unei stari de sanatate a natiei. Despre vaccinarea obligatorie anti-COVID, insa, ministul Sanatatii are alta parere. Spune ca acesta ar trebui sa fie recomandat, nu obligatoriu, cum se intampla in cazul vaccinului antigripal.

„Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece si prin al doilea. Suntem o rata dintre noi care se imunizeaza. Imunizarea noastra se poate face in doua feluri: trecand prin boala sau vaccinandu-ne. Deocamdata, vaccinul nu-l avem. Un posibil vaccin toata lumea il da ca posibil in a doua jumatate a anului viitor. Daca privim acest lucru, posibilitatea ca, odata aparut acest vaccin anti-COVID la un an si jumatate dupa, nu stiu daca vom mai fi atat de acerbi incat sa-l credem obligatoriu”, a spus Nelu Tataru, conform Digi24.ro.

„Ca si vaccinul antigripal, ca si vaccinul anti-COVID, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel national, pe care le luam din copilarie, pentru acelea as face vaccinare obligatorie. Ne gandim ca este un vaccin nou, ca este o patologie noua. A introduce obligativitatea, fara a avea o perioada de testare, o perioada de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare sa se faca, dar nu putem introduce obligativitatea dupa un an, doi de boala”, a explicat Tataru.

Ministrul spune, insa, ca sustine legea privind vaccinarea obligatorie.

„Acolo sunt perfect de acord. Daca ne uitam in urma, unde tot ce a insemnat vaccin a inceput sa capete si un curent antivaccinist – nu sunt de acord. Tot ce a insemnat vaccinarea obligatorie pentru bolile pe care le stim, sunt total de acord”, a spus Tataru.

„Am putut vedea in ultima perioada, mai ales dupa prima perioada de relaxare, un curent destul de important si o mediatizare destul de importanta. Ce pot sa spun e ca vaccinarea obligatorie, cea pe care o stim, este absolut necesara in construirea unei stari de sanatate a natiei noastre. Tot ce inseamna contrariul nu le vad decat ca pe niste interese de a destabiliza, nu neaparat interese medicale care sa aiba un suport stiintific”, a spus el.

intrebat ce i-ar spune unui cetatean care se opune vaccinarii obligatorii, pentru a-l convinge sa-si schimbe parerea, ministrul a raspuns: „Ca punem in joc ce ne e drag tuturor: viata copiilor”.

„Uitati-va in plan mondial, ne bucuram ca am eradicat o maladie. Ganditi-va ca ne intoarcem in timp, la reaparitia maladiei intr-o anumita populatie, fara posibilitatea acestor vaccinuri. I-as explica foarte clar ca inseamna sa te joci cu viata unui copil, cu o patologie pe care n-o poti controla. Argumentele pe care le pot da ca medic si ca parte umana sunt cele care poate nu-i vor schimba atitudinea, dar il vor face sa se gandeasca un pic”, a adaugat el.