Acasă World Trei persoane condamnate la moarte pentru atentatul din 2013 de la Beijing

Trei persoane condamnate la moarte pentru atentatul din 2013 de la Beijing

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Trei „teroristi”, care sunt conform autoritatilor chineze complici ai autorilor unui atentat sinucigas ce a avut loc in 2013 Piata Tiananmen, au fost condamnati la moarte conform televiziunii chineze CCTV.

 

Dintre ceilalti cinci coacuzati, patru au fost condamnati la pedepse cuprinse intre cinci si 20 de ani de inchisoare, iar al cincilea la inchisoare pe viata, a precizat CCTV.

In centrul Beijingului a fost comis, pe 28 octombrie 2013, un atentat, potrivit politiei, de catre trei extremisti de etnie uigura originari din regiunea musulmana Xinjiang.

Cei trei autori – un barbat, sotia si soacra sa – au intrat cu masina incarcata cu bidoane de benzina in poarta Orasului Interzis, sub portretul lui Mao Zedong, intr-un atac sinucigas care s-a soldat cu alti doi morti si aproximativ 40 de raniti in randul unor turisti loviti cu vehiculul.

Acest atentat comis in Piata Tiananmen, centrul nevralgic al puterii comuniste, a reprezentat o lovitura usturatoare pentru enormul aparat de securitate din tara.

Cel putin doi condamnati au fost identificati luni cu nume uigure. Uigurii, musulmani turcofoni, reprezinta etnia majoritara in Xinjiang.

Aceasta imensa regiune dinspre Asia Centrala se confrunta de peste un an cu o intensificare a tulburarilor, din cauza tensiunilor puternice intre etnicii han, majoritari in China, si etnici uiguri.

Uigurii, in randul carora a aparut in ultima perioada o factiune radicala, acuza ca sunt exclusi de la cresterea economica puternica sustinuta prin eforturi de investitii de catre Beijing si ca sunt impiedicati sa-si practice religia si cultul.

De la atacul din Piata Tiananmen, alte atentate comise in locuri publice in China au fost imputate de catre autoritati tot uigurilor din Xinjiang. Este vorba despre un atac cu arma alba comis in Gara Kunming si soldat cu 29 de morti si 140 de raniti si de un atentat comis intr-o piata, la Urumqi, capitala Xinjiangului, soldat cu 43 de morti si aproximativ 100 de raniti.

Sursa: Mediafax

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos