Acasă Life Dezvoltare Personala Traumele copilariei lasa urme! Afla ce este codependenta si cum iti afecteaza...

Traumele copilariei lasa urme! Afla ce este codependenta si cum iti afecteaza viata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca banuiesti ca tu sau o persoana apropiata ar putea suferi de codependenta, poti incepe sa te intrebi de unde provin aceste trasaturi. De ce unii oameni devin dependenti si altii nu? Si exista un raspuns definitiv cu privire la ceea ce cauzeaza acest lucru?

O definitie psihologica a codependentei

Profesorul asistent de psihiatrie clinica la Universitatea Vanderbilt, Jonathan Becker, a declarat:

“Codependenta poate fi definita ca fiind orice relatie in care doi oameni devin atat de investiti unul in celalalt incat nu mai pot functia independent. Starea ta, fericirea si identitatea sunt definite de cealalta persoana. Intr-o relatie de codependenta, de obicei exista o persoana mai pasiva care nu poate lua decizii pentru ea insasi si o personalitate mai dominanta care primeste o rasplata si o satisfactie prin controlul celeilalte persoane si prin luarea unor decizii cu privire la modul in care va trai.”

Codependenta provine intotdeauna din copilarie

Calatoria fiecaruia catre codependenta poate incepe in moduri diferite, dar cel mai adesea aceasta isi are originile in copilarie. Originea sa poate fi regasita in educatie, impreuna cu incapacitatea parintelui de a oferi un mediu stabil si sigur.

In aceste doua situatii pot aparea urmatoarele probleme:

Copilul trebuie sa-si asume rolul ingrijitorului

Cand parintii nu reusesc sa-si asume obligatiile parintesti, rolul revine copilului. In aceste cazuri, copilul poate fi responsabil pentru curatarea, gatitul, ingrijirea fratilor mai mici si supravegherea parintilor.

Copilul este invatat sa fie pe placul oamenilor

Din cauza mediului descris mai sus, copilul trebuie sa fie foarte atent pentru a pastra echilibrului de a-i pastra pe toti oamenii din jurul sau fericiti.

Copilul trebuie sa-si asume atat de multa responsabilitate

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos