Acasă Stirile zilei Solstitiul de vara! E ziua cea mai lunga din an cand „Soarele...

Solstitiul de vara! E ziua cea mai lunga din an cand „Soarele sta drept”! Ard toate posibilele necazuri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe 21 iunie, la ora 7.24 debuteaza solstitiul de vara cand „Soarele sta drept” si cand debuteaza vara astronomica, cea mai lunga zi a anului 2017.

Din cele mai vechi timpuri, solstitiul de vara a constituit un mare prilej de bucurie si sarbatoare, fiind legat de momentul strangerii recoltei. Atotputernicia soarelui de la solstitiu se celebreaza, la romani, prin focurile de Sanziene, aprinse pe locul cel mai ridicat.

Incinsi cu brauri de pelin, oamenii se rotesc in jurul focului, apoi arunca aceste brauri ca sa arda odata cu toate posibilele necazuri care ar fi sa vina. La inceput, serbarea coincidea cu data solstitiului, adica 21 iunie. Mai tarziu, ceremonialul fiind considerat de catre biserica drept pagan, a fost mutat pe 24 iunie – ziua dedicata Sfantului Ioan Botezatorul.

In emisfera sudica, acelasi solstitiu este plasat temporal in jurul datei de 21 decembrie. Similar cu „antinomia” echinoxurilor de la inceputul primaverii, simultan cu existenta unui solstitiu intr-una din cele doua emisfere ale Terrei, solstitiul „opus” (inceputul iernii astronomice) marcheaza cealalta emisfera (sudica).

La data de 21 iunie longitudinea astronomica a Soarelui este de 90 grade, aflandu-se la 23 grade si 27 minute distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza (in prima aproximatie) o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului (numit planul eclipticii) cu 66 grade 33′.

Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

Denumirea de solstitiu („Soarele sta”) este data de faptul ca, la data respectiva, are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopti albe”.

Solstitiul reprezinta cele doua momente ale anului cand Soarele se afla la cea mai mare sau la cea mai mica inaltime fata de ecuator.

Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul se deruleaza in sens invers.