Acasă Stirile zilei Stiinta Trairile oamenilor in timp ce mor! Chimistii explica moartea pas cu pas!

Trairile oamenilor in timp ce mor! Chimistii explica moartea pas cu pas!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O echipa formata din oameni de stiinta de la American Chemical Society a studiat ce se intampla cu oamenii atunci cand mor avand in vedere cateva etape cum ar fi frica, durerea, tipetele, moartea si momentul de dupa moarte. Desi moartea ramane un mister, aceasta experienta poate fi inteleasa prin diferite reactii chimice ce se produc in creier.

Un nou videoclip de la American Chemical Society exploreaza exact ceea ce s-ar intampla in interiorul corpului cuiva daca ar fi urmarit de un criminal intr-un film de groaza, relateaza The Independent, citat de mediafax.ro.

 

Frica

Senzatia de frica determina oamenii sa reactioneze sau sa fuga. Este un mod de alertare a mintii si a corpului ca exista un pericol, dar este si un un proces chimic care permite organismului sa ia masuri ca sa se puna in siguranta. Informatiile senzoriale sunt trimise prin sistemul nervos central si in talamus, care functioneaza ca o centrala. Apoi sunt transmise in alte parti din creier. Acest tip de informatii fac initial o persoana sa se sperie si apoi se treaca la faza la care aceasta este gata sa reactioneze. Urmeaza ulterior decizia de a se lupta sau de a fuge si raspunsul este declansat. Este procesul prin care stramosii nostri au gasit o modalitate de a decide daca sa-si asume un atacator sau sa incerce sa scape. Astfel, adrenalina este pompata in organism si in fluxul de sange se trimite glucoza. De asemenea au loc si alte procese chimice pentru a se mentine procesul activ.

 

Tipetele

Daca n-ar putea sa fuga de un criminal care il urmareste cu toporul, oricine ar incepe sa tipe. Videoclipul subliniaza ca procesul provine dintr-o alta parte a creierului care tine de limba si care deserveste o functie diferita. Tipetele sunt aproape instinctuale. Si atunci cand acestea sunt auzite, se declanseaza un raspuns asemanator – incurajarea altor persoane sa reactioneze si eventual sa te ajute sa scapi.

 

Durerea

In cazul in care tipetele nu ajuta, si criminalul se afla in continuare in urmarire, victima resimte o mare durere. Cand sunteti raniti, neuronii numiti nociceptori trimit mesaje la creier, iar acestea sunt colectate de talamusul – care, la randul sau, incearca sa determine creierul sa faca tot ce poate pentru a opri ca o alta ranire de aiba loc.

 

Moartea

Chiar si dupa moartea clinica, o vreme creierul mai ramane activ. Potrivit unor studii recente, creierul pare sa fie cuprins de un val de activitate finala – fenomen asociat in mod normal cu starea de constienta. Cresterea activitatii ar putea fi responsabila pentru experientele din apropierea mortii. Oamenii de stiinta nu stiu inca ce se intampla in aceasta etapa sau ceea ce semnifica. In cele din urma intervine moartea biologica. Si ce se intampla atunci ramane inca o necunoscuta pentru cercetatori…

 

Dincolo de moarte

Exista putine sanse de a sti ce se intampa dupa moarte, deoarece, in mod firesc, oamenii nu se mai intorc ca sa povesteasca. Cu toate acestea, sunt si persoane care au revenit la viata si care descriu experientele pe care le-au avut cand au trecut in lumea de dincolo.

 

„Puritate, perfectiune, somn neintrerupt de vise”, a povestit cineva care a revenit la viata.

 

„Stateam in picioare in fata unui zid urias de lumina. Se intindea in sus, in jos, in stanga si in dreapta oriunde ma uitam. Era ca si cum stai cu ochii in sase pe un bec fluorescent. Urmatorul lucru de care imi amintesc este ca m-am trezit la spital”, a povestit o alta persoana.