Sarbatorit de crestini pe 6 decembrie, Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti. Este considerat ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate si al celor acuzati pe nedrept.
Pe 5 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetutele, asteptandu-l pe Mos Nicolae, care va trece pe la ei sa le aduca daruri. Miercuri, 6 decembrie, Biserica il pomenestepe Sfantul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toata crestinatatea, pentru ca este sfantul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultura teologica, o autoritate in domeniu si un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alaturi de apostoli.
Personalitatea sa cumuleaza trei elemente principale: ascetismul sirian, nobletea romana si inteligenta greaca. Pentru multa sa bunatate a fost ales arhiereu, pentru dreapta credinta a fost prins si intemnitat impreuna cu alti crestini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Traditia Bisericii consemneaza faptul ca Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata, in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi.
inca din copilarie s-a remarcat prin purtare aleasa, post si viata duhovniceasca intensa. A studiat la cele mai bune scoli, iar in bisericile in care intra uimea pe toti prin blandete si noblete sufleteasca. intrucat unchiul sau era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la Manastirea Patara, unde a devenit preot.
Dupa moartea parintilor sai, Nicolae a renuntat la toata averea pe care acestia i-au lasat-o, impartind-o saracilor si plecand in pelerinaj in tara Sfanta. Cand s-a intors de la Locurile Sfinte, a mers la Manastirea Sionului, intemeiata de unchiul sau. Apoi s-a reintors in cetatea Mira, pentru a trai intre oameni.
Dupa moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei – astazi un mic satuc sub un alt nume, in Turcia – Sfantul Nicolae a fost ales in fruntea acestei eparhii, in urma unei minuni. Nu se stie cu exactitate anul in care Sfantul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicand anul 340, altele 350. Se stie doar data, respectiv cea la care astazi il cinstim pe Sfantul Nicolae, 6 decembrie.
in anul 1087, de frica expansiunii musulmane, moastele sale, care ramasesera in Mira Lichiei, au fost transferate la Bari, in Italia, unde sunt ingropate intr-o cripta. Din acest mormant, sapat la aproximativ doi metri sub pamant, pentru ca au vrut sa fie protejate de eventualele invazii sau profanari, se spune ca izvoraste un lichid incolor (un fel de aghiasma, un mir mai fluid), care se numeste Mana sau Santa Mana.
O data pe an, episcopul locului face o slujba si extrage cu o seringa aceasta Santa Mana, pe care o amesteca cu apa, o binecuvanteaza si apoi o imparte credinciosilor. O parte din mana dreapta a Sfantului Nicolae se afla in Biserica „Sfantul Gheorghe“ Nou din Bucuresti, aflata la Kilometrul 0. Se spune ca Sfantul Nicolae a vindecat multi bolnavi si demonizati. El a salvat Mira Lichiei de foamete, aratandu-se in vis unui negustor italian pe care l-a indemnat sa vina sa-si vanda graul in cetatea Mirei.
Cea mai cunoscuta este minunea cu acel barbat care avea trei fete si care fusese, probabil, bogat, dar care a ajuns intr-o situatie economica delicata. Solutia iesirii din aceasta situatie era sa-si ofere fetele spre desfranare. Se spune ca seara, ori de cate ori gandul acesta ii revenea omului respectiv, Sfantul Nicolae, episcopul locului, arunca, in taina, o punga cu galbeni in curtea lui, astfel incat sa aiba cu ce sa traiasca si sa nu dea fetele spre pierzare.
De asemenea, o alta minune consemneaza faptul ca in vremea imparatului Constantin, trei tineri, carora li se spune voievozi (guvernatori locali) au fost acuzati pe nedrept de complot impotriva imparatului. Au fost inchisi si urmau sa fie decapitati. Dar seara, Sfantul Nicolae i-a aparut in vis imparatului, spunandu-i ca sunt nevinovati.
inspaimantat de aceasta viziune, imparatul i-a eliberat. Aproape in toate aceste interventii ale Sfantului Nicolae se vede ca cei ajutati sunt persoane tinere si probabil din acest motiv Sfantul Nicolae a fost tratat si cinstit ca un mare ajutator al tinerilor.
in popor se crede ca de Sfantul Nicolae incepe iarna, cu adevarat. in aceasta zi, Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge, inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit. in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie sa-si lustruiasca ghetutele sau cizmulitele deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri.
Copiii mai neascultatori primesc langa dar si o nuielusa sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Conform traditiilor populare, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec, protejeaza soldatii pe timp de razboi.
Potrivit traditiei, obiectele ascutite, obiectele de culoare neagra si trusele de cosmetica nu sunt recomandate a fi daruite, deoarece se spune ca aduc ghinion. Totodata, evitati sa daruiti margele, motivul fiind acelasi.
Tot in popor se spune ca, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, pret de o clipa Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului. in Europa, in preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfantul Nicolae a devenit atat ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Arhiepiscopul Mirei Lichiei din Asia Mica, Sfantul Ierarh Nicolae, facatorul de minuni, este numit si Tatal Spriritual al locuitorilor din Beit-Jala, langa Bethleem, Palestina.
Aceasta mica localitate (14.500 locuitori) este una si aceeasi cu asezarea Galem mentionata in Vechiul Testament. Exista aici o comunitate continua de crestini de 2000 de ani. Locuitorii il indragesc atat de mult pe Mar Nicola (cum este numit aici), incat a devenit patronul crestinilor din oras, sfantul protector al localitatii. Aproape fiecare familie crestina din Beit-Jala are un Nicola in famile.