Preotul Constantin Necula, unul dintre cei mai cunoscuti clerici ardeleni, crede ca Romania de azi este una „divizata de interese”, fiind „inraiti unii impotriva celorlalti”, motiv pentru care in 2018, anul Centenarului Marii Uniri, „va trebui sa postim de rautate, de prostie si de mediocritate”.

„Traim intr-o tara cu patimasi negativi, care se bat pe cine sa scoata in strada, pe cine sa se bata cu cine. Cred ca exista si o Romanie paralela, intre toate statele paralele — Romania oamenilor care nu vor decat sa fie verticali. (…) Tot atat de greu ne este sa ramanem uniti, cat ne-a fost sa ne unim. in continuare suntem regionalisti, in continuare ‘ne mistocarim’ unii pe altii, in continuare unii suntem mai buni decat altii. Dar exista o Romanie frumoasa, care trece dincolo de toate aceste absurditati si aceasta este Romania care a murit. Eroii din trecatorile dintre Transilvania si restul regiunilor din tara ne invata ca articularea unei tari se face pe jertfelnicie, nu pe politica”, a declarat preotul Necula luni seara, la vernisajul unei expozitii dedicate anului 1918 la Sibiu.

Constantin Necula, stranepotul unui erou din Primul Razboi Mondial, militeaza pentru refacerea Romaniei Mari.

„Cred ca datoria generatiei 2018 pentru o suta de ani de la Romania Mare este sa refaca Romania Mare, sa nu o mai piticeasca, cu interese obscure si inguste. Sa incerce sa restabileasca, intr-un fel sau altul, macar sa restaureze si sa restarteze ceea ce se poate restaura si ce se poate restarta. Suntem intr-o Romanie divizata astazi, de interese, pusa cap in cap. Suntem vizibil inraiti unii impotriva celorlalti, prin diferite moduri si sisteme de gandire. Important va fi ca la momentul in care Dumnezeu ne va ingadui sa ne apropiem de 1 Decembrie (1918 — n.r.), sa invatam sa traim acest centenar romanesc ca niste romani, nu ca niste straini care vor sa vorbeasca despre o Romanie care a fost. Noi vorbim despre Romania ca despre un obiect al cunoasterii, cu obiectivitate, de departe, pe cand Romania este subiectul iubirii noastre. Fac parte dintr-o familie al carei strabunic si-a pierdut o mana pe front in Primul Razboi Mondial si a primit la schimb, pentru el si copiii sai, o livada in Maramures. (…) Era o Romanie din care nu erai indemnat sa fugi ca sa-ti fie bine”, a spus Constantin Necula.

Acesta este convins ca un „post al rautatii si prostiei” este foarte potrivit pentru romani in 2018.

„Cred ca anul viitor este un an in care va trebui sa postim. Sa postim de rautate si de prostie, de mediocritate. Sa incercam sa facem lucrurile asa cum se fac, adica rugandu-ne mai mult si vorbind mai putin. Cred ca e timpul (…) sa invatam, daca se poate, sa ne respectam profesiunile: sa nu mai punem ingineri la invatamant si invatator la constructia de autostrazi, ca a iesit prost. A fost prima boala din Romania — sa punem neprofesionisti in functii de facatori de minuni — si nu au iesit minunile”, a afirmat Constantin Necula.

Preotul sibian considera ca acest sfarsit de an este unul „greu, este un sfarsit dens, intunecat, suntem incruntati toti pe strada si se schimba lucrurile intr-un ritm in care nu poate sa iti aduca o bucurie, pentru ca se dovedeste insecuritatea politicii sociale pe termen lung”.

Preotul Constantin Necula a participat la vernisajul expozitiei „1918 la Sibiu. Memoria patrimoniului cultural sibian”, unde a sustinut conferinta „2018 — anul unei generatii memorabile”.

Sursa: Agerpres

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.