Acasă Cultura Calendar Ortodox TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII de Ajunul Bobotezei! Cum afli cat mai ai...

TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII de Ajunul Bobotezei! Cum afli cat mai ai de trait si ce se intampla cu fetele care cad pe gheata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fetele care cad pe gheata in Ajun de Boboteaza,se crede, ca sigur se vor marita in acel an.

Traditia cere ca de Ajunul Bobotezei in camera cea mai gatita a casei „camera de curat”, sa se aseze o masa. Sub fata de masa se pune fin iar in colturi un bulgare de sare. Deasupra, se pun cel putin 12 feluri de mincare, coliva, griu pisat, fiert, indulcit cu miere si amestecat cu nuca pisata – bob fiert, fiertura de prune, sarmale, bors de fasole alba, in care se fierb coltunasi mici, umpluti cu ciuperci, bors de peste, peste prajit, placinte de post umplute cu tocatura de varza acra, placinte cu mac, dulciuri de post. Cu aceasta masa incarcata este asteptat preotul cu Botezul. Dupa sfintirea bucatelor de catre preotul care vine cu Iordanul, familia se asaza la masa, resturile de la bucate fiind adaugate in hrana animalelor, pentru a fi protejate de boli si ca sa fie bune de prasila tot anul.

Se mai spune ca ajunul Bobotezei este cea mai geroasa zi a anului si ca in aceasta noapte viitorul poate fi citit in oglinda.

In Bucovina, dar si in unele sate din Ardeal, in ajunul de Boboteaza se colinda.

In unele regiuni din Ardeal, Boboteaza este un obicei stravechi, de numit Ciuralexa. Vechi de sute de ani, este un ritual agrar care inseamna stropitul livezilor si inconjuratul gospodariilor pentru ca in anul care tocmai a inceput gospodarii sa aiba recolte bogate.

Sursa: crestinortodox.ro