Acasă Cultura Calendar Ortodox TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII de Ajunul Bobotezei! Cum afli cat mai ai...

TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII de Ajunul Bobotezei! Cum afli cat mai ai de trait si ce se intampla cu fetele care cad pe gheata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Se spune ca celor care postesc de Ajunul Bobotezei le merge bine tot anul.

Conform unor traditii populare, de Ajun preotul nu trebuie aparat de caini, pentru ca e rau de moarte.Cenusa din soba si gunoiul din casa se strang dimineata pentru a fi presarate primavara pe campul pentru roade, ca sa le fereasca de pradatori.

Exista credinta potrivit cariea in dimineata de Ajunul Bobotezei daca pomii sunt incarcati cu promoroaca, vor avea rod bogat.

Este frecvent intalnita superstitia potrivit careia, animalele din grajd vorbesc, la miezul noptii din Ajunul Bobotezei, despre locurile unde sunt ascunse comori.

De Ajun, nu sunt admise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut, nici macar jaratec.

Se spune ca in seara de Ajun se poate afla cat va trai fiecare dintre membrii familiei. La miezul noptii, se iau carbuni din vatra si se denumeste fiecare cu numele membrilor familiei. Se crede ca primul care va muri va fi cel al carui carbune se va stinge mai repede, ia cel mai longeviv va fi cel al carui carbune se va stinge ultimul.

In Ajunul Bobotezei, in ziua de Boboteaza, De Sfantul Ioan Botezatorul si opt zile dupa aceea, nu se spala rufe, pentru ca apele sunt sfintite.

Superstitia cea mai des intalnita este cea care spune ca in noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inel un fir rosu de matase si o un fir de busuioc, pe care le pun sub perna. Baiatul pe care-l vor visa va fi cel cu care ce vor casatori.

Citeste pe pagina urmatoare ce se intampla cu fetele care cad pe gheata!